Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ο δεκάλογος προς τους Διευθυντές Εκπαίδευσης για τις "συγχωνεύσεις"

            Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας
Αντωνοπούλου 66 Βόλος, T.K. 382 21
Τηλέφωνα: 24210)20483 (Κάθε Δευτέρα 19:00-21:00) – 6936)584278
Fax: 24210)20483
           Ιστοσελίδα: www.elme-mag.gr
           Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου  2012
           Αρ. Πρωτ: 083
                                                   Προς 
 Σχολεία & Υπηρεσίες
Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Μαγνησίας
ΜΜΕ

Θέμα: «Ανοιχτή Επιστολή στα Στελέχη της Εκπαίδευσης για τις “Συγχωνεύσεις”»

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, με αφορμή τη λήξη της προθεσμίας του τελεσίγραφου για την υποβολή προτάσεων «συγχωνεύσεων» σχολείων στις 19/10/2012,  το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας για μία ακόμη φορά, καλεί κάθε εκπαιδευτικό ο οποίος κατέχει θέση ευθύνης Διευθυντή Εκπαίδευσης να λάβει υπόψη του τα ακόλουθα:

1.       Κάθε μαθητής έχει το δικαίωμα να μορφώνεται και να εκπαιδεύεται υπό ίσους όρους και συνθήκες με κάθε άλλο μαθητή. Η Δημόσια, καθολική και ισότιμη εκπαίδευση είναι αδιαπραγμάτευτη αξία, αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα να υπερτιμολογείται ή
να υποτιμολογείται.
2.       Κάθε σχολείο είναι εφάμιλλο με το άλλο, κάθε μαθητής είναι ισότιμος με τον άλλον και κάθε εκπαιδευτικός είναι ισάξιος με τον άλλο.
3.       Το κλείσιμο ενός Σχολείου σημαίνει έναν πυρήνα παιδείας και εκπαίδευσης λιγότερο, με ότι δεινό, αυτό, συνεπάγεται.
4.       Η συγχώνευση ενός σχολείου με ένα άλλο, θα σημάνει ατελείωτα προβλήματα για ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς). Τα προβλήματα θα είναι οργανωτικά, ανθρωπιστικά, εκπαιδευτικά και κυρίως παιδαγωγικά αφού θα πάψει η προσωπική-παιδαγωγική σχέση του εκπαιδευτικού με τον μαθητή του, τις ιδιαιτερότητές του, τα προβλήματά του.
5.       Το κλείσιμο σχολείων της περιφέρειας θα σημάνει το μαράζωμά της, η συγχώνευση σχολείων των αστικών περιοχών θα σηματοδοτήσει μια ανεξέλεγκτη και ζοφερού μέλλοντος κατάσταση, το κλείσιμο των επαγγελματικών σχολείων θα σημάνει απομάκρυνση από τη σύγχρονη τεχνολογική κοινωνία.
6.       Κάθε Στέλεχος της Εκπαίδευσης είναι πρώτα απ’ όλα εκπαιδευτικός, η θέση που κατέχει είναι προσωρινή και πρέπει να σκεφτεί ως εκπαιδευτικός και όχι ως φερέφωνο ή «μεγάφωνο» εξουσιών οι οποίες βλέπουν το μαθητή και τον καθηγητή σαν αριθμό και όχι σαν πρόσωπο.
7.       Δεν είναι καθόλου δύσκολη η τεκμηρίωση της μη συγχώνευσης κάποιου σχολείου, ειδικά αν διαθέτεις πραγματικά τα προσόντα τα οποία απαιτήθηκαν για να αναλάβεις μία τέτοια θέση ευθύνης. Ένας ικανός Διευθυντής Εκπαίδευσης πρέπει να δύναται να υπερβαίνει τα όρια που κάποιοι του επιβάλλουν.
8.       Δεν πρέπει κανείς εκπαιδευτικός να παράσχει οποιοδήποτε επιχείρημα, οποιαδήποτε δικαιολογία ή άλλοθι σε οποιονδήποτε σκοπεύει στο κλείσιμο σχολείου.
9.       Δεν πρέπει κανείς εκπαιδευτικός να συνδέσει το όνομά του με το κλείσιμο ενός σχολείου.
10.     Δε πρέπει κανείς εκπαιδευτικός να έρθει σε σύγκρουση με την κοινωνία και τα ζητούμενα από αυτή. Ο εκπαιδευτικός δε συγκρούεται με την κοινωνία, είναι μέρος της και την υπηρετεί.

Πέραν αυτών, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας δηλώνει ότι θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητά του είτε αυτή απορρέει από την ευρύτερη νομοθεσία είτε από το καταστατικό της, για να αποδώσει «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» σε όποιον εκπαιδευτικό δεν τιμήσει τη θέση και το λειτούργημά του αυτή τη δύσκολη ώρα.
    Για το ΔΣ
  
Ο Πρόεδρος                                       Ο Γραμματέας

     Σωκράτης Σαβελίδης                        Αλέκος Αρβανιτάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου