Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Παπακωνσταντίνου: Ψεύτης κατά συρροή



Ακόμα και τη Βουλή δεν δίστασε να παραπλανήσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που χθες κάρφωσε και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην προσπάθειά του να κρατήσει κρυφό το χαμένο πλέον CD με τα ονόματα Ελλήνων που έβγαλαν λεφτά στην Ελβετία, το οποίο του είχε δώσει η Κριστίν Λαγκάρντ. Κι αυτό, γιατί τώρα αποδεικνύεται ότι την ίδια ώρα που ο τότε υπουργός Οικονομικών είχε στα χέρια του τη λίστα, έχοντας μάλιστα δώσει τμήμα της -αν όχι ολόκληρη- προς έρευνα στο ΣΔΟΕ, απέκρυπτε την αλήθεια από τη Βουλή απαντώντας ότι το ΣΔΟΕ δεν έχει στην κατοχή του καμία κατάσταση με Ελληνες που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

Πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι στα τέλη του 2010 ζήτησε από τη
Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ στοιχεία για Ελληνες καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες. Η λίστα με τα 1.991 ονόματα Ελλήνων, με ύψος καταθέσεων περίπου 1,5 δισ. ευρώ, σε μία ελβετική τράπεζα έφτασαν στην Ελλάδα και αμέσως τα ονόματα των μεγαλυτέρων καταθετών δόθηκαν στον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση με εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στον νέο ειδικό γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Διώτη.

Με δεδομένο ότι ο κ. Καπελέρης αντικαταστάθηκε από τον κ. Διώτη στις 6 Μαΐου του 2011, όσα ισχυρίζεται ο κ. Παπακωνσταντίνου δείχνουν ότι εκείνη την ημερομηνία το ΣΔΟΕ είχε τουλάχιστον τα 20 ονόματα. Αυτό ωστόσο έρχεται σε πλήρη αντίφαση με όσα απαντά ο κ. Παπακωνσταντίνου έναν μήνα αργότερα (στις 6 Ιουνίου 2011) σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, λέγοντάς τους ότι το ΣΔΟΕ δεν κατέχει καμία κατάσταση με τους Ελληνες φορολογουμένους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που διατηρούν καταθέσεις ή που μετέφεραν κεφάλαια σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού και ειδικότερα στην Ελβετία. Στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή, ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν δεν είπε ψέματα, απέκρυψε την αλήθεια από τη Βουλή, δικαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι έκανε εναγώνια προσπάθεια να μείνει κρυφή η λίστα με όσους έβγαλαν λεφτά στην Ελβετία.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών πάντως, υπερασπιζόμενος χθες από το δελτίο ειδήσεων του Mega τον εαυτό του, άφησε σαφείς αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου για τον χειρισμό της υπόθεσης. «Μη με ρωτάτε εμένα τι έγινε με τη λίστα. Εγώ ήμουν αυτός που τη ζήτησε από τη Λαγκάρντ. Ρωτήστε τον διάδοχό μου (σ.σ.: τον Ευ. Βενιζέλο) τι έκανε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αργά χθες το απόγευμα αυτή που τάραξε τα νερά ήταν η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία έστειλε επιστολή στη Λαγκάρντ ζητώντας να της αποστείλει τη λίστα.


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου