Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Μίνι πολιτική κρίση στην Τουρκία Μικρή ομάδα της κυβερνητικής παράταξης υψώνει το ανάστημα της απέναντι στον Ερντογάν.

Ένα ισχυρό πλήγμα από το ίδιο το κόμμα του έχει δεχθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.Την στιγμή που ο Τούρκος Πρωθυπουργός έχει στραμμένη την προσοχή του στις κρίσιμες εξελίξεις στα νότια και ανατολικά σύνορα της χώρας του, μια μικρή ομάδα εντός της κυβερνητικής παράταξης υψώνει το ανάστημα της και μπλοκάρει τα μελλοντικά σχέδια του κ. Ερντογάν.Την Παρασκευή, σε συνεργασία με το Κόμμα Εθνικιστική Δράσης (ΜΗΡ), το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επιχείρησε να προωθήσει μια νέα πρόταση στους κόλπους της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας.Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, οι προγραμματισμένες τοπικές εκλογές στην Τουρκία θα πραγματοποιούνταν νωρίτερα από το 2014, τον Οκτώβριο του 2013. Για την αποδοχή της νέας πρότασης το ΑΚΡ και το ΜΗΡ έπρεπε να εξασφαλίσουν την συγκατάθεση της ενισχυμένης πλειοψηφίας του σώματος του κοινοβουλίου.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έδειξε ότι το ΑΚΡ και το ΜΗΡ δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου της με διαφορά μόλις οκτώ ψήφων. Το ΜΗΡ ισχυρίζεται ότι οι βουλευτές του υποστήριξαν την πρόταση. Την ίδια στιγμή, ερωτήματα δημιουργούνται για την συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ.

Στην γειτονική χώρα, μετά την νέα αποτυχία του ΑΚΡ τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αμντουλλάχ Γκιουλ. Ο κ. Γκιουλ έχει δυο επιλογές. Ο ίδιος μπορεί να ζητήσει από το κοινοβούλιο την επανεξέταση της πρότασης ή μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε ένα νέο δημοψήφισμα. Στο ενδεχόμενο δημοψήφισμα οι Τούρκοι πολίτες θα κλιθούν να αποφασίσουν για την ημερομηνία διεξαγωγής των τοπικών εκλογών.

Η νέα πολιτική αντιπαράθεση στην Άγκυρα δεν επηρεάζει ριζικά τις εξελίξεις στο τουρκικό πολιτικό πεδίο. Ωστόσο, φέρνει στην επιφάνεια τον αναβρασμό που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ.

Στην Άγκυρα, οι προσεκτικοί αναλυτές αποκλείουν το ενδεχόμενο της μη συμμόρφωσης των βουλευτών του ΜΗΡ με την εντολή της ηγεσίας του κόμματος τους, η οποία δεν ήταν άλλη παρά η υποστήριξη της πρότασης του ΑΚΡ. Κατά την άποψη τους, εντός του ΑΚΡ μια ομάδα βουλευτών δεν συμφωνεί με τα μελλοντικά σχέδια του κ. Ερντογάν, τα οποία έχουν στο επίκεντρο τους τις προεδρικές εκλογές του 2014.
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου