Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Σ. Ζμπόγκαρ: «Η ΕΕ δεν έχει σχέδιο για το βόρειο Κόσοβο»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (EE) δεν έχει σχέδιο για το βόρειο Κόσοβο, αλλά προσπαθεί να βοηθήσει όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε λύση, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης στο Κόσοβο, Σάμουελ Ζμπόγκαρ.«Η ΕΕ δεν έχει σχέδιο για τη διευθέτηση της κατάστασης στο βόρειο Κόσοβο, ούτε σχέδιο το οποίο θα προτείνει στο διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας. Η ΕΕ προσπαθεί να βοηθήσει όλες τις πλευρές, τη σερβική και την αλβανική που έχουν πολλά προβλήματα, ώστε να εξευρεθεί η καλύτερη λύση» εξήγησε ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στην Πρίστινα.

Ο κ. Ζμπόγκαρ, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση στην Τσαγκλάβιτσα της Πρίστινας με θέμα τους τρόπους προσέγγισης του βορείου Κοσόβου, εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα του Κοσόβου δεν επιβαρύνει μόνον τις σχέσεις Σέρβων και Αλβανών, αλλά και την πορεία τους προς την ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπλιτς» του Βελιγραδίου.

Ο Σλοβένος διπλωμάτης διατύπωσε επίσης την προσωπική εκτίμηση ότι «συμφιλίωση Αλβανών και Σέρβων δεν θα υπάρξει, αν δεν εξευρεθεί η καλύτερη λύση για το βόρειο Κόσοβο».

Η ΕΕ δεν περιμένει να έχει διάρκεια χρόνων ο διάλογος Βελιγραδίου -Πρίστινας και προσδοκά οι συνομιλίες, εκτός από το ανώτατο επίπεδο, να διεξαχθούν και μεταξύ Πρίστινας και Σέρβων από το βόρειο Κόσοβο, καθώς και μεταξύ των Σέρβων από το βορρά και το νότο του Κόσοβου.

Ο κ. Ζμπόγκαρ χαρακτήρισε τη λειτουργία γραφείου της κυβέρνησης του Κοσόβου, στο βόρειο τμήμα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, καλή κίνηση της Πρίστινας, τόνισε όμως ότι είναι αναγκαία και συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης με την οποία είναι αντιμέτωποι οι Σέρβοι της περιοχής.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου