Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΕΣ Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα βλέπουν οι Ελληνες του εξωτερικού

Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα βλέπουν οι Ελληνες του εξωτερικού
Μετά τη μεγάλη εκροή καταθέσεων από την Ελλάδα που πυροδότησε η κρίση χρέους, οι Έλληνες του εξωτερικού ενδιαφέρονται και πάλι για ελληνικές μετοχές και ακίνητα, βλέποντας επενδυτικές ευκαιρίες και με εδραιωμένη την πεποίθηση ότι η χώρα θα μείνει τελικά στην ευρωζώνη.
Το ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων έχει σημειώσει άλμα από το καλοκαίρι, λένε επενδυτές και κτηματομεσίτες. Παράλληλα, στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος δίνουν αχνές ενδείξεις για επιβράδυνση της εκροής κεφαλαίων και αναζωογόνηση των επενδύσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

"Υπάρχουν συμφωνίες που δεν είχαν νόημα αλλά τώρα έχουν, καθώς το εξωτερικό παίρνει την κυβέρνηση πιο σοβαρά", είπε ο Κώστας Καζολίδης, επενδυτής με έδρα το Λονδίνο που επενδύει και παρέχει συμβουλές για ακίνητα σε Ελλάδα και Κύπρο τα τελευταία 35 χρόνια.
"Πολλοί σκέφτονται να επιστρέψουν (στην ελληνική αγορά) και να αγοράσουν ακίνητα. Υπάρχουν βίλλες στην Μύκονο που πωλούνται στο 30% της αξίας τους επειδή οι πωλητές τους έχουν πιεστεί οικονομικά", είπε. Άλλος ένας παράγοντας που προσελκύει επενδυτές είναι η πτώση του κατασκευαστικού κόστους κατά 30%.
Οι φόβοι ότι οι επενδύσεις και οι τραπεζικές καταθέσεις στην Ελλάδα θα εξανεμίζονταν εάν η χώρα εγκατέλειπε το ευρώ και υιοθετούσε ένα νέο υποτιμημένο νόμισμα είχαν παγώσει τα τελευταία χρόνια τις ξένες επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα και μετοχές.
Ωστόσο, η κυβέρνηση συνασπισμού του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έχει κάνει μια θετική πρώτη εντύπωση σε ορισμένους επενδυτές, δεσμευόμενη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη αποδέσμευση των δόσεων των δανείων που στηρίζουν την ελληνική οικονομία.
Αναλυτές της Citigroup αναθεώρησαν νωρίτερα τον Οκτώβριο την θέση τους ότι η Ελλάδα θα φύγει σχεδόν σίγουρα από την ευρωζώνη, μειώνοντας την πιθανότητα ενός τέτοιου γεγονότος στο 60% από το 90% χάρη, κυρίως, στην αλλαγή της στάσης των άλλων κυβερνήσεων της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Lipper, εταιρία της Thomson Reuters που παρακολουθεί τις δραστηριότητες των επενδυτικών funds, το ύψος των κεφαλαίων που εκρέουν από ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια επιβραδύνθηκε το 2012 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τον Αύγουστο καταγράφηκαν εισροές.
Οι καθαρές εκροές από αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ελληνικές μετοχές κατά το 2012 διαμορφώθηκαν στα 17 εκατ. ευρώ στα τέλη Αυγούστου, σε σύνολο ενεργητικού 690 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει μια επιβράδυνση των εκροών σε σχέση με το 2011 που έφυγαν 50 εκατ. ευρώ και το 2010 που σημειώθηκαν εκροές ύψους 42 εκατ. ευρώ.
"Μπορεί να δείτε περισσότερες εισροές (στο μέλλον), επειδή η στάση της γερμανικής πλευράς άλλαξε", είπε ο Γεώργιος Τσαπούρης, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη βρετανική ιδιωτική τράπεζα Coutts. "Κάποιες φορές πρέπει να κινηθείς πριν από την αγορά για να βρεις ευκαιρίες", είπε.
Οι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχουν αποκομίσει οφέλη τους τελευταίους μήνες, με το δείκτη ιδίων κεφαλαίων Athex να έχει ενισχυθεί σχεδόν 30% από τις αρχές Μαΐου, υπεραποδίδοντας έναντι άλλων επενδυτικών προϊόντων, όπως ο χρυσός, μετοχές των αναδυόμενων αγορών, το πετρέλαιο και ορισμένα κρατικά ομόλογα.
Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος υποδηλώνουν ότι το κλίμα σταθεροποιείται μετά την πολυετή διαρροή καταθέσεων που ξεκίνησε εν μέσω ανησυχιών ότι οι τράπεζες θα καταρρεύσουν και η χώρα θα βγει από το ευρώ.
Οι ιδιωτικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες σημείωσαν μικρή άνοδο στη διάρκεια του καλοκαιριού από το χαμηλό πενταετίας των 150,58 δις ευρώ τον Ιούνιο και των 153,89 δις ευρώ τον Ιούλιο. Η μηνιαία αυτή άνοδος είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας τριετίας. Τον Αύγουστο, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών υποχώρησαν κατά 0,3%.
Παρά την βελτίωση του κλίματος, ωστόσο, οι επενδυτές έχουν ακόμα πολλούς λόγους να ανησυχούν, όπως η απόφαση της Coca-Cola Hellenic να μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία και τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, επικαλούμενη την καλύτερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. [nL6E8LB5W5]
Ενώ οι Έλληνες του εξωτερικού είναι προθυμότεροι από άλλους να επενδύσουν τώρα στην χώρα τους, πολλοί έχουν βγάλει τα κεφάλαιά τους από την Ελλάδα. Η διάθεσή τους να τα επαναπατρίσουν εξαρτάται από τις συνθήκες.
"Είναι σημαντικό να μην υποτιμούμε τον συναισθηματικό παράγοντα", είπε ο Chris Groves, συνέταιρος στη δικηγορική εταιρία Withers που συμβουλεύει ιδιώτες.
"Υπάρχει μία αίσθηση καθήκοντος -- δεν είναι σωστό να λέει κανείς ότι το μοναδικό κίνητρο των πλούσιων Ελλήνων είναι η απληστία. Τα κίνητρα είναι πολύ πιο σύνθετα", είπε.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μανουσάκη, επικεφαλής του αθηναϊκού γραφείου της εταιρίας συμβούλων ακινήτων Savills <SVS.L> , οι επενδυτές θα γίνουν προθυμότεροι να πληρώσουν μια δίκαιη τιμή για την αγορά ακινήτων όταν η ελληνική κυβέρνηση αρχίσει τις αποκρατικοποιήσεις.
"Μετά τις διακοπές του Αυγούστου υπήρξε μια αλλαγή", είπε, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες επενδυτές ενδιαφέρονται πλέον περισσότερο για την αγορά εμπορικών ακινήτων όπως ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα και πως υπάρχει επίσης ζήτηση από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Νότια Αφρική και η Αυστραλία.
"Λαμβάνουμε τώρα e-mail και τηλέφωνα στα οποία μας ζητάνε πληροφορίες για ακίνητα που είναι στην αγορά. Πριν από έξι μήνες είχαν παγώσει όλα", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου