Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Τουρκία: Ο υπουργός Δικαιοσύνης ζητεί από τους φυλακισμένους Κούρδους να σταματήσουν την απεργία πείνας, χωρίς να υπόσχεται ικανοποίηση των αιτημάτων τους

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης απηύθυνε έκκληση σήμερα σε εκατοντάδες Κούρδους κρατουμένους που πραγματοποιούν απεργία πείνας, καλώντας τους να εγκαταλείψουν το εγχείρημά τους, δίχως ωστόσο να τους υπόσχεται ότι θα ανταποκριθεί στα αιτήματά τους.«Για το καλό του σώματός σας, της υγείας σας, των οικογενειών σας: εγκαταλείψατε το εγχείρημά σας», δήλωσε ο Σαντουλάχ Εργκίν στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στις φυλακές του Σιντζάν, στα προάστια της 'Αγκυρας, στις οποίες συνάντησε για πρώτη φορά τους απεργούς πείνας.

Σύμφωνα με τον υπουργό σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 680 φυλακισμένοι που καταδικάστηκαν διότι θεωρήθηκαν μέλη, ή συμπαθούντες, των αντάρτικων ομάδων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), οι οποίοι συμμετέχουν στην απεργία πείνας.

Ο Εργκίν υπογράμμισε πως η ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση «εργάζεται προκειμένου να μην είναι πλέον απαραίτητες τέτοιου είδους πράξεις στην Τουρκία», αλλά δεν διευκρίνισε το εάν ούτε το πώς η 'Αγκυρα πρόκειται να ικανοποιήσει στα αιτήματα των απεργών.Η απεργία ξεκίνησε στις 12 Σεπτεμβρίου από δεκάδες κρατουμένους του ΡΚΚ και συν τω χρόνω επεκτάθηκε σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα της Τουρκίας.

Οι απεργοί πείνας ζητούν την απελευθέρωση του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος κρατείται στην Τουρκία από το 1999 σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών.Επίσης αξιώνουν την πλήρη άρση της απαγόρευσης της χρήσης της κουρδικής γλώσσας και παράλληλα διαμαρτύρονται και για τις δικές τους συνθήκες κράτησης.

Μεταξύ των απεργών πείνας βρίσκονται πλείστα ηγετικά στελέχη της κυριότερης, νόμιμης, κουρδικής παράταξης, του Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη (BDP). Πάνω από 30 δήμαρχοι, έξι βουλευτές και 56 μέλη του κεντρικού συμβουλίου του BDP βρίσκονται στις φυλακές.
http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου