Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΠΕΑΕ: Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Συναγερμός για να υπερασπίσουμε την εργασία μας, την παιδεία και τους μαθητές μας!

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ! ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ!



Στο μνημονιακό σχολικό έτος 2012-2013, το Υπουργείο Παιδείας έχει φτάσει την κατάσταση του δημόσιου σχολείου στο απροχώρητο και δεν παρέχει πλέον ούτε τα στοιχειώδη:
-   Τα βιβλία, η δωρεάν μεταφορά των μαθητών και, σε λίγο καιρό, η θέρμανση είναι είδη πολυτελείας. Τι κι αν οι γονείς πληρώνουν ένα σκασμό φόρους, ας βάλουν κι άλλο το χέρι στην τσέπη, ας κάψουν και το τελευταίο γραμμάριο λίπους.
-    Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι δραματικά μειωμένες πιστώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών καθυστερούν τρομακτικά και δεν μπορούν ούτε τις χιλιάδες κενές θέσεις ούτε τις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες να αναπληρώσουν. Λιγοστές προσλήψεις στις βασικές ειδικότητες, ελάχιστες στην ξενόγλωσση και τεχνική εκπαίδευση, δειγματοληπτικές στην καλλιτεχνική και την ειδική, έτσι ώστε ο αριθμός των αναπληρωτών να συμπιέζεται στο κρεβάτι του Προκρούστη με επτάμηνες συμβάσεις, τη στιγμή που η σχολική χρονιά είναι  δεκάμηνη.
-   Με εγκυκλίους της προηγούμενης βδομάδας, το Υπουργείο επιχειρεί νέο γύρο καταργήσεων-συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων και δίνει εντολές για συγκρότηση τμημάτων με τουλάχιστον 25-27 μαθητές. Ταυτόχρονα, έμμεσα πιέζει για ανάληψη υπερωριών, που σημειωτέον δεν πληρώνονται, μπας και καλυφθεί μ’ αυτό το φύλλο συκής η υπολειτουργία του σχολείου, που το ίδιο μαζί με τη συγκυβέρνηση και την Τρόικα σχεδίασε και εφαρμόζει. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται η αύξηση του διδακτικού μας ωραρίου, που θα μειώσει δραματικά τους διορισμούς και τις προσλήψεις αναπληρωτών. Το κυβερνητικό επιχείρημα εμετικά επαναλαμβανόμενο: οι Σλοβένοι και Βούλγαροι συνάδελφοι δεν μπορούν να εργάζονται περισσότερο από εμάς, να χαλάμε διαρκώς το μέσο όρο της ΕΕ και να εκνευρίζουμε την Όλγα και το Μανώλη κάθε βράδυ στις οχτώ.
-   Υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια αξιολόγησης «για να ακούσει τη γνώμη τους» διατυμπανίζοντας σε όλους τους τόνους ότι η αξιολόγηση δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα και δεν θα οδηγεί σε απολύσεις. Βέβαια, μια προσεκτική ματιά στα εκπαιδευτικά συστήματα (αγγλικό, αμερικανικό), όπου εφαρμόζεται η αξιολόγηση, είναι άκρως διδακτική: με μοναδικό κριτήριο τη σχολική επίδοση των μαθητών τα σχολεία κατατάσσονται σε επιτυχημένα και αποτυχημένα, με τα πρώτα να χρηματοδοτούνται στοιχειωδώς και τα δεύτερα να φυτοζωούν και οι εκπαιδευτικοί τους να είναι υπό απόλυση. Έτσι, το Υπουργείο τα θέλει μονά ζυγά δικά του: και την τεράστια σχολική διαρροή να αποποιηθεί και την πολυπαραγοντική σχολική επίδοση να αποσυνδέσει τόσο από τις κοινωνικές παραμέτρους της (οικονομική, κοινωνική, οικογενειακή, πολιτιστική κατάσταση κάθε μαθητή – κοινώς άλλο Πέραμα και άλλο Κολωνάκι) όσο και απ’ την εκπαιδευτική πολιτική του (δαπάνες για την παιδεία, περιεχόμενο σχολικών βιβλίων, υλικοτεχνική υποδομή, τύπος εξετάσεων, αριθμός μαθητών ανά τμήμα, αντισταθμιστικά προγράμματα για αδύναμους μαθητές – κοινώς τα παιδιά έχουν γίνει φυτά στο βωμό των πανελληνίων, με πρόγραμμα μαθημάτων που δίνεται την προηγούμενη μέρα για την επομένη λόγω έλλειψης καθηγητών). Ποιος φταίει λοιπόν στον αγγελικά και πλέον μνημονιακά πλασμένο κόσμο μας: ο εκπαιδευτικός, ο τελευταίος τροχός της αμάξης, που μια-δυο-τρεις καιρός του είναι να απολυθεί.
-   Ανοιγοκλείνει διαρκώς τα χαρτιά του κάνοντας ζογκλερικά για ιθαγενείς: ο Υπουργός ανοίγει τους πίνακες, ο Υφυπουργός τους ξανακλείνει, ο ειδικός γραμματέας μας παραπέμπει στο επέκεινα. Ύστερα από τόσες σπουδές, συλλογή τυπικών προσόντων, εξετάσεις εντός σχολής, εξετάσεις επί εξετάσεων του ΑΣΕΠ, αναπλήρωση και ωρομισθία σε όλη τη χώρα οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί πρέπει να ελπίζουμε στο ψίχουλο που μπορεί να πέσει κάτω απ’ το τραπέζι και να τους πούμε κι ευχαριστώ.
ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ. ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ!
Η ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ ΝΑ ΣΑΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ!

Η επίθεση αυτή δεν αποκρούεται ούτε με ευχολόγια ούτε με αναθέματα ούτε με group therapy στα εκπαιδευτικά fora. Κανένας δεν θα υπερασπιστεί το δικαίωμά μας τη δουλειά, την εργασία μας  και το κοινωνικά αναγκαίο δωδεκάχρονο σχολείο με όλη τη γνώση για όλα τα παιδιά, αν δεν το κάνουμε ΕΜΕΙΣ. Η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη γενική απεργία της 6ης Οκτώβρη, η μαζική ανυπακοή της συντριπτικής πλειονότητας των συναδέλφων να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια αξιολόγησης και να αναλάβουν υπερωριακές ώρες, η συλλογική απόκρουση της μετακίνησης εκπαιδευτικών της Α΄ Αθήνας με κατάληψη της αντίστοιχης Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας δείχνουν το δρόμο της αξιοπρέπειας και της διεκδίκησης που πρέπει να βαδίσουμε και καταγράφουν πρώτες νίκες στο βαρύ χειμώνα που έρχεται.
Εδώ και τώρα να συντονιστούμε οι Σύλλογοι και οι πρωτοβουλίες των αδιόριστων εκπαιδευτικών και να οργανώσουμε τις κινητοποιήσεις μας μαζί με όλους τους συναδέλφους, τους μαθητές μας και τους γονείς τους. Να πιέσουμε τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, των οποίων οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές δυνάμεις δεν ενοχλούν και δεν αντιπαλεύουν την εκπαιδευτική πολιτική, να πάρουν θέση. Άμεσα να προγραμματιστούν με σχέδιο και κλιμάκωση απεργιακές κινητοποιήσεις.
Η ΑΥΤΟΙ Η ΕΜΕΙΣ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ!

-   Άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μαζικές προσλήψεις αναπληρωτών με δωδεκάμηνες συμβάσεις. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί για τις κενές οργανικές θέσεις, προσλήψεις αναπληρωτών για τις κενές λειτουργικές θέσεις.
-   Δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών στα σχολεία τους. Κανένα σχολείο χωρίς βιβλία και θέρμανση.
-   Καμία αξιολόγηση-χειραγωγηση-απόλυση. Καμία αύξηση του διδακτικού ωραρίου. Υψηλής ποιότητας δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, με ολόπλευρη μόρφωση, πλήρη ξενόγλωσση, καλλιτεχνική, αθλητική αγωγή. Ριζική μείωση των μαθητών ανά τμήμα για στοιχειωδώς καλύτερα παιδαγωγικά και μαθησιακά αποτελέσματα.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Προσυγκέντρωση 11:00 στο Μουσείο (Πατησίων) μαζί με τους εκπαιδευτικούς συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Κυριακή 21/10, 18:00, στα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2, Σύνταγμα, 6ος όροφος)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Συντονιστικό Ωρομίσθιων – Αναπληρωτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου