Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ελεύθεροι αφέθηκαν και από το «πολιτικό δικαστήριο» οι τρεις Ε/κ αστυνομικοί μετά από χρηματικό πρόστιμο



Με πρόστιμο 10.000 τουρκικών λιρών (4700 ευρώ) στον καθένα και 6.000 (περίπου 2.800 ευρώ), στους δύο από τους τρεις, που επιβλήθηκε από το «στρατιωτικό» και το «επαρχιακό δικαστήριο» αντίστοιχα στην κατεχόμενη Λευκωσία, αφέθηκαν ελεύθεροι το απόγευμα οι Ε/κ αστυνομικοί που την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, όταν καταδιώκοντας τον Τ/κ, Τζιοσκούν Αλασλάν είχαν συλληφθεί παράνομα από τις κατοχικές αρχές στη Λουρουντζίνα.
Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, οι Αντώνης Αντωνίου, Σάββας Σάββα και Χριστόδουλος Αναστασίου πρώτα μεταφέρθηκαν στο «στρατιωτικό δικαστήριο. Ο «στρατιωτικός εισαγγελέας»
Μουσταφά Αρσλάν ανέφερε ότι οι τρεις Ε/κ αστυνομικοί ακολουθώντας τον Αλασλάν που δεν υπάκουσε στο σήμα να σταματήσει που του έκαναν, εισήλθαν στο ψευδοκράτος με αυτοκίνητο που έφερε πινακίδες KRR997 και μοτοσικλέτα με αριθμούς εγγραφής KUY 767. Τον ακολούθησαν, συνέχισε, μέχρι που έφθασε στο σπίτι του στη Λουρουτζίνα και εκεί προσπάθησαν να τον συλλάβουν με τη βία.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ένας Τ/κ «αστυνομικός», ο Αχμέτ Οζμανέβρα που εργάζεται στον «αστυνομικό σταθμό» της Λουρουτζίνας μετέβη επιτόπου και τους είπε στα ελληνικά ότι βρίσκονται στο ψευδοκράτος και δεν έχουν αρμοδιότητα να συλλάβουν οποιονδήποτε και οι τρεις Ε/κ αστυνομικοί άφησαν τον Αλασλάν ελεύθερο. Ο Τ/κ «αστυνομικός» συνέλαβε τους Ε/κ αστυνομικούς και τους οδήγησε στον «αστυνομικό σταθμό» Λουρουτζίνας.
Η «δικαστής» Φουγκέν Ουλουτεκίν ρώτησε τους «κατηγορούμενους», αναφέρεται, εάν αποδέχονται τις κατηγορίες. Ο δικηγόρος των Αντωνίου και Σάββα, Ονέρ Σερίφογλου και ο δικηγόρος του Αναστασίου, Ταρίκ Καντρί είπαν ότι οι πελάτες τους αποδέχονται τα αδικήματα και δηλώνουν μετανόηση γι’ αυτά, υποστηρίζοντας ότι δεν παραβίασαν στρατιωτική περιοχή επίτηδες, δεν είδαν καμιά πινακίδα, καθώς ήταν απασχολημένοι με τη σύλληψη του Αλασλάν.
Μετά από ομιλία μιας ώρας, όπως μεταδίδεται, η «δικαστής» Ουλουτεκίν ανακοίνωσε ότι τους βρήκε ένοχους, λέγοντας ότι το «αδίκημα» είναι σοβαρό και επέβαλε το πρόστιμο των 10000 τουρκικών λιρών με την προϋπόθεση ότι αν η πληρωμή δεν ήταν άμεση θα τους επιβάλλονταν τρίμηνη ποινή φυλάκισης. Διέταξε επίσης την κατάσχεση όλων των «αποδεικτικών στοιχείων». Η μοτοσικλέτα, το αυτοκίνητο, τα όπλα και ο υπόλοιπος εξοπλισμός, προστίθεται, κατασχέθηκαν από το «δικαστήριο».
Στο «επαρχιακό δικαστήριο» οι δύο από τους τρεις Ε/κ αστυνομικούς κρίθηκαν ένοχοι για το «αδίκημα» της παράνομης εισαγωγής όπλων στο ψευδοκράτος και τους επιδικάστηκε το ποσό των 6000 τουρκικών λιρών. Η «εισαγγελέας» Νταμλά Γκιουτσλιού υποστήριξε ότι οι δύο κατηγορούνταν ότι είχαν στην κατοχή τους και μετέφεραν παράνομα όπλα και εκρηκτικά, ενώ και οι τρεις κατηγορήθηκαν για το «αδίκημα» της βιαιοπραγίας εναντίον των Τζιοσκούν και Νεσλιχάν Αλασλάν στη Λουρουτζίνα.
Οι Τ/κ δικηγόροι, Ονέρ Σερίφογλου και Ταρίκ Καντρί που αντιπροσώπευαν τους τρεις Ε/κ αστυνομικούς, ανέφεραν ότι οι πελάτες τους κάνοντας έλεγχο στο χωριό Δάλι και ενώ έκαναν σήμα στο αυτοκίνητο με πινακίδα ΗΚ 243 να σταματήσει, ο οδηγός του οχήματος, Τζιοσκούν Αλασλάν δεν υπάκουσε και άρχισαν να καταδιώκουν το αυτοκίνητο φθάνοντας στο χωριό Λουρουτζίνα χωρίς να το καταλάβουν.
Ο Σερίφογλου ανέφερε, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ότι οι πελάτες του έχουν μετανιώσει για το «αδίκημα» που διέπραξαν, ενώ ο Καντρί που εκπροσωπούσε τον τρίτο ανέφερε ότι πελάτες διέπραξαν το «αδίκημα» εξαιτίας της απειρίας τους και επειδή δεν γνώριζαν καλά την περιοχή.
Η «δικαστής» Χαλέ Αχμετρασίτ, με το ελαφρυντικό ότι οι τρεις έδωσαν εθελοντική κατάθεση και αποδέχθηκαν το «αδίκημα», είπε ότι δεν είναι δίκαιο να δοθεί ποινή περιορισμού της ελευθερίας τους. Στους Αντωνίου και Σάββα επέβαλε πρόστιμο 6000 τουρκικών λιρών για την παράνομη εισαγωγή, κατοχή και μεταφορά όπλων και εκρηκτικών υλών ή αλλιώς ποινή φυλάκισης ενός μηνός. Και στους τρεις επιβλήθηκε αναστολή χρηματικού ποσού 5000 τουρκικών λιρών σε περίπτωση που διαπράξουν εντός δύο ετών στο ψευδοκράτος το «αδίκημα» της βιαιοπραγίας.
Οι τρεις Ε/κ αστυνομικοί είχαν μεταφερθεί για ιατρικό έλεγχο σε νοσοκομείο στα κατεχόμενα, και, αφού πλήρωσαν το πρόστιμο και στα δύο “δικαστήρια”, αφέθηκαν ελεύθεροι επιστρέφοντας στις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου