Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Αρχισαν τα αλληλοκαρφώματα!



Νέα δεδομένα που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη θέση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προέκυψαν από τη χθεσινή ακρόαση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο κ. Βενιζέλος «κάρφωσε» τον Γ. Παπακωνσταντίνου ότι έκανε ουσιαστική επεξεργασία και αξιολόγηση του περιεχομένου της λίστας, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έχει αλλοιωθεί η λίστα -από τον προκάτοχό του;-, ενώ αποκάλυψε ότι ο κ. Διώτης δεν του ενεχείρισε μόνο το ηλεκτρονικό στοιχείο αλλά και εκτυπωμένες σελίδες, οι οποίες αργότερα πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων. Την ίδια ώρα δείχνοντας τον πανικό του και πως δεν ήθελε με τίποτα η λίστα να φτάσει στα χέρια Πεπόνη
επεσήμανε ότι αν τα στοιχεία είχαν παραμείνει στα χέρια του ΣΔΟΕ τότε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα είχαν φτάσει στην Βουλή. «Τώρα όμως το θέμα ανάγεται στο ποινικό επίπεδο» είπε.

Ο κ. Βενιζέλος ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός όταν γνωστοποίησε στην Επιτροπή το περιεχόμενο συνομιλίας που είχε με τον κ. Παπακωνσταντίνου πριν από λίγες ημέρες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε κάνει ουσιαστική επεξεργασία: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου μού είπε ότι τα 20 ονόματα που έδωσε στον κ. Καπελέρη κάλυπταν τα 2/3 του συνολικού ποσού των 1,9 δισ. δολαρίων της λίστας. Μου είπε επίσης ότι η πλειονότητα αφορούσε ναυτιλιακό συνάλλαγμα» είπε ο κ. Βενιζέλος. Λίγο αργότερα μάλιστα, απαντώντας στον Ν. Τσούκαλη της ΔΗΜ.ΑΡ., άδειασε και πάλι τον κ. Παπακωνσταντίνου: «Αν είχα πάρει εγώ το αρχείο, θα το είχα παραδώσει αμέσως στο ΣΔΟΕ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως έθεσε ευθέως και θέμα παραποίησης της λίστας πριν μάλιστα από την παραλαβή της από τον κ. Διώτη.

Από τα βέλη του κ. Βενιζέλου πάντως δεν γλίτωσε ούτε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτης, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ξέχασε ότι στη δική του κατάθεση ο κ. Διώτης υποστήριξε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν του έδωσε ποτέ εντολή για έρευνα και φρόντισε να ακυρώσει πολλά απ' όσα υποστήριξε στη Βουλή ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ.

Διέψευσε επίσης τον κ. Διώτη που είπε ότι απλώς είχε δει τη λίστα λέγοντας ότι, όταν του παρέδωσε το υλικό, είχε εκτυπώσει και σελίδες με ορισμένα ονόματα. Οπως είπε μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, του είχε προκληθεί αρνητική εντύπωση για το ότι στα λίγα αυτά ονόματα βρίσκονταν τρεις Ελληνες εβραϊκής καταγωγής!

Οταν πάντως ο κ. Βενιζέλος ερωτήθηκε γιατί κράτησε το αρχείο για 14 μήνες κλειδωμένο στο συρτάρι του, απάντησε ότι θεωρούσε ότι το ΣΔΟΕ έχει αρχείο και επανελαβε ότι δεν το άνοιξε ποτέ.


Γιώργος Λυκουρέντζος



Ρεσιτάλ Τσίπρα που μίλησε για συγκάλυψη

Τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου έβαλε στο στόχαστρό του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ». Μιλώντας στους εργαζομένους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για συγκάλυψη, και μάλιστα υποστηρίξε ότι η λίστα είναι... ανεπαρκής.

«Γιατί ο κ. Βενιζέλος κράτησε αυτήν τη λίστα, και ο κ. Παπακωνσταντίνου, δύο υπουργοί, για δύο χρόνια. Μήπως γιατί μέσα σ΄ αυτές τις περιβόητες λίστες κρύβονται - δεν θα μιλήσω για ονόματα πολιτικών, δεν είναι για όλα υπεύθυνοι σ΄ αυτόν τον τόπο οι πολιτικοί. Είναι για πάρα πολλά όμως, για τη συγκάλυψη», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Και παράλληλα ισχυρίστηκε ότι ενώ η διοίκηση είχε μιλήσει για πάνω από 50.000 Ελληνες πολίτες, οι οποίοι έβγαλαν εμβάσματα στο εξωτερικό που δεν αντιστοιχούν με τις φορολογικές τους δηλώσεις, «τώρα πληροφορηθήκαμε ότι η αξιολόγηση αυτών προσφέρει στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά για πάνω από 15.000 καραμπινάτες υποθέσεις». Να σημειωθεί ακόμη ότι το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας πάει... πλατείες, αφενός για να... εκθέσει τις ιδέες του και αφετέρου για να... μπλοκάρει τα επερχόμενα μέτρα.

Την ίδια ώρα, «όχι» στην άκριτη διάθεση λιστών είπε ο ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού αναφορικά με τη λειτουργία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. «Οσο περισσότερες λίστες διακινούμε, τόσο καλύπτονται οι πραγματικοί υπαίτιοι διάπραξης αδικημάτων που αφορούν τη διαχείριση δημοσίου χρήματος είτε διάπραξης άλλων εγκλημάτων» επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης.


«Ερωτικοί» διάλογοι στην Επιτροπή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Δεν έχουν προηγούμενο οι διάλογοι που κατεγράφησαν από τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και την ακρόαση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Οπως πάντα η Ζωή Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκνευρίσει τους πάντες τόσο με το ύφος όσο και με τις συνεχείς διακοπές της, με αποτέλεσμα, όταν ο κ. Βενιζέλος τής απηύθυνε κάποια στιγμή ένα ρητορικό ερώτημα, να παρέμβει ο πρόεδρος της Επιτροπής Τάσος Νεράντζης λέγοντας: «Σας παρακαλώ, κ. Βενιζέλο. Μην απευθύνεστε με ερωτηματικού χαρακτήρα φράσεις στην κυρία Κωνσταντοπούλου γιατί την ερεθίζετε!»

Αυτό πάντως που προκάλεσε γενικότερο εκνευρισμό ήταν ότι στην κυρία Κωνσταντοπούλου πήρε περίπου μιάμιση (!) ώρα για να διατυπώσει τις ερωτήσεις της. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί καβγάς ανάμεσα στον Απόστολο Κακλαμάνη και τον Τάσο Νεράντζη, ο οποίος απείλησε με αποχώρηση.
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: «Σταματήστε την επιτέλους. Μιλάει επί τρεις ώρες». ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: «Μιλάει και ο πρωτομάστορας των παρεμβάσεων».
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: «Είστε ανίκανος».
ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: «Κι εσείς υπέργηρος. Να ανακαλέσετε γιατί αποχωρώ».
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: «Να φύγεις να έρθει άλλος».
ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: «Τελειώνετε κι εσείς, κυρία Κωνσταντοπούλου. Εχουμε να απολαύσουμε τον κ. Κακλαμάνη».

Μια ωραία ατμόσφαιρα!

Ο πολυαναμενόμενος καβγάς ανάμεσα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο πάντως δεν ήταν δυνατόν να μη γίνει. Ολα ξεκίνησαν όταν αρχικά ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν άνοιξε ποτέ το αρχείο και μετά αναίρεσε λέγοντας ότι άνοιξε όλα τα αρχεία που είχε για να το βρει. Αποτέλεσμα ο εξής διάλογος: «Αρα το ανοίξατε» είπε η Ζ. Κωνσταντοπούλου. «Μη μου απευθύνεστε εμένα με ύφος απαξιωτικό. Συνιστά προσβολή» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Εχετε καταστρέψει τη χώρα και δεν δικαιούστε να χτυπάτε το χέρι το τραπέζι» απάντησε η κυρία Κωνσταντοπούλου. Αποτέλεσμα ήταν, όταν ολοκλήρωσε τον δεύτερο κύκλο ερωτήσεών της, ο κ. Βενιζέλος να την απαξιώσει αρνούμενος να της απαντήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου