Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Δημοσκόπηση φέρει Ρόμνεϊ και Ομπάμα ισοδύναμους

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ Μιτ Ρόμνεϊ, που φαίνεται ότι έκλεισε την ψαλίδα που τον χώριζε από τον Μπαράκ Ομπάμα, σκοπεύει να εξοπλίσει τους Σύρους αντάρτες, εφόσον εκλεγεί, και να τηρήσει ακόμη πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν, σύμφωνα με αποσπάσματα μιας ομιλίας του για την εξωτερική πολιτική που αναμενόταν να εκφωνήσει σήμερα στη Βιρτζίνια.
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, δίνει και στους δύο ποσοστό 47% στην πρόθεση ψήφου, γεγονός που σημαίνει ότι ο Ομπάμα, ο οποίος εμφανίστηκε υποτονικός στη μεταξύ τους τηλεμαχία, έχασε το προβάδισμα των 4-6 μονάδων το οποίο διατηρούσε
μέχρι και την περασμένη εβδομάδα.
Μολονότι η δημοσκόπηση αυτή δεν προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, η σημαντική πτώση του Ομπάμα φαίνεται ότι επιβεβαιώνει την αρνητική εκτίμηση της κοινής γνώμης για την επίδοσή του απέναντι στον Ρόμνεϊ.
Χθεσινή δημοσκόπηση, του πρακτορείου Ρόιτερς και του ινστιτούτου Ipsos, έδινε στον Ομπάμα προβάδισμα μόλις δύο μονάδων απέναντι στον Ρόμνεϊ, 47% για τον πρώτο και 45% για τον δεύτερο.
“Στη Συρία, θα συνεργαστώ με τους εταίρους μας για να προσδιορίσουμε και να οργανώσουμε τα μέλη της αντιπολίτευσης που συμμερίζονται τις αξίες μας και να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουν τα όπλα που χρειάζονται για να νικήσουν τα άρματα, τα ελικόπτερα και τα μαχητικά αεροσκάφη του Άσαντ”, αναφέρεται στο κείμενο της ομιλίας του κ. Ρόμνεϊ, αποσπάσματα της οποίας έδωσε στη δημοσιότητα το τηλεοπτικό κανάλι CBS.
Ο Ρόμνεϊ αναμενόταν να μιλήσει στο Λέξινγκτον της Βιρτζίνιας.
Η Κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα έχει τονίσει κατ` επανάληψη ότι θα παράσχει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στους Σύρους αντάρτες.
Η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έχει δηλώσει ότι άλλοι δίνουν στρατιωτική βοήθεια, αλλά η Ουάσινγκτον θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στο να διαχωρίσει τους αντάρτες που δεν σχετίζονται με τρομοκράτες και μέλη της Αλ Κάιντα.
Για να εμποδίσει το Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ο Ρόμνεϊ σκοπεύει να επιβάλει νέες κυρώσεις, να ενισχύσει “τη μόνιμη παρουσία αεροπλανοφόρων” τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στον Κόλπο και να συνεργαστεί με το Ισραήλ “ώστε να διευρυνθεί η στρατιωτική υποστήριξη και ο συντονισμός” μεταξύ των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατεία του ο Ρόμνεϊ έκανε σοβαρές γκάφες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στο Ισραήλ χαρακτήρισε “πρωτεύουσα” της χώρας την Ιερουσαλήμ και άφησε να εννοηθεί ότι οι Παλαιστίνιοι είναι πολιτισμικά κατώτεροι λόγω της φτώχειας τους.
Πηγαίνοντας στο Λονδίνο, εξόργισε τους Βρετανούς υπονοώντας ότι το Λονδίνο δεν ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός, μετά την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρησή του με τον Ομπάμα, φαίνεται ότι έκλεισε την ψαλίδα που τον χώριζε από τον απερχόμενο Πρόεδρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου