Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Σοκ στην Άγκυρα. Κλείνει το Ιράκ τις τουρκικές βάσεις στο Β. Ιράκ!!!

H τουρκική στρατιωτική βάση στο εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο του Μπαμέρνι
Κυριολεκτικά ισχυρό σοκ προκάλεσε στην Άγκυρα η  απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης της Βαγδάτης να σταματήσει τη λειτουργία και να κλείσει τις στρατιωτικές βάσεις που διατηρεί η Τουρκία στο έδαφός της και συγκεκριμένα στο Βόρειο Ιράκ, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρακτορείου Ειδήσεων ΦΙΡΑΤ, ο εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης Ali Debbag δήλωσε ότι "Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να κλείσει όλες τις ξένες στρατιωτικές βάσεις που λειτουργούν στο ιρακινό έδαφος και να εκδιώξει τα ξένα στρατεύματα που εδρεύουν στη χώρα, απαγορεύοντας ταυτοχρόνως και την είσοδο ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της επικράτειας του Ιράκ.
Ο Debbag συμπληρώνοντας είπε επίσης ότι "το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από το Κοινοβούλιο να ακυρώσει όλες τις συμφωνίες με βάση τις οποίες είχε αποφασιστεί η λειτουργία βάσεων ξένων χωρών στο έδαφος του Ιράκ".
Να σημειωθεί ότι αρμόδιοι στη Βαγδάτη ανέφεραν ότι η εν λόγω ρύθμιση αφορά τις τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στη Batufa, το (εγκαταλελειμμένο) αεροδρόμιο Bamerni, τη Begova και το Kanimasi, περιοχές που βρίσκονται στην Επαρχία Ντούχοκ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Οι σχέσεις Τουρκίας - Ιράκ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων πενήντα χρόνων, κυρίως λόγω της εμπλοκής και της ανάμειξης της Τουρκίας στα εσωτερικά του Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου