Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ Συμφωνία σε όλα εκτός από τα εργασιακά

Συμφωνία σε όλα εκτός από τα εργασιακά
Επειτα από μήνες συνομιλιών -συχνά ιδιαίτερα έντονων-, Αθήνα και τρόικα φαίνεται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συνολικής συμφωνίας, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα χρεοκοπίας, με τις δύο πλευρές να αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια ανοιχτά ζητήματα, με βασικό «αγκάθι» τα εργασιακά.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τρόικας, οι συνομιλίες για τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου, με στόχο την επίτευξη συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο εντός των επόμενων ημερών.
Η ανακοίνωση της τρόικας
«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ
ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα για να συζητήσουν με τις αρχές τις πολιτικές που θα αποτελέσουν την βάση για την ολοκλήρωση της πρώτης επανεξέτασης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης το κλιμάκιο των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και οι ελληνικές αρχές διεξήγαγαν διεξοδικές και εποικοδομητικές συνομιλίες αναφορικά με τις απαιτούμενες πολιτικές για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών με κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο, καθώς και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι αρχές και τα στελέχη των (τριών) οργανισμών συμφώνησαν στον πυρήνα των απαιτούμενων μέτρων για την αποκατάσταση του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της επανεξέτασης. Οι συζητήσεις στα εναπομένοντα ζητήματα θα συνεχιστούν από αντίστοιχες υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επί τόπου, ώστε να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία τις επόμενες ημέρες σε υπηρεσιακό επίπεδο. Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθούν χρηματοδοτικά θέματα μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Ελλάδας».
Αισιόδοξος ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει οριστική συμφωνία στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η δόση των 31,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου, με αυστηρή προϋπόθεση, πάντως, να έχει ψηφιστεί το πακέτο των μέτρων.
Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα:
«Υπήρξε πολύ σημαντική πρόοδος στις διαβουλεύσεις με την τρόικα τους τελευταίους μήνες. Υπάρχουν ορισμένα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία αναμένουμε ότι θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες.
Για το θέμα της αγοράς εργασίας υπήρξε πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και τις επόμενες ημέρες ο κ. Βρούτσης θα προτείνει λύσεις στα θέματα που έχουν ανακύψει.
Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών παραμένει εν ισχύ, όπως το έχουμε πει μέχρι τώρα.
Όσον αφορά στην τρόικα, παρά τις όποιες εντάσεις αυτούς τους δύο μήνες των σκληρών διαπραγματεύσεων, επέδειξαν πνεύμα καλής συνεργασίας, πρότειναν συμβιβαστικές λύσεις και είμαι πεπεισμένος ότι κάνουν το καλύτερο δυνατό για να βρεθούν λύσεις στα δύσκολα προβλήματα που, πράγματι, υπάρχουν.
Το υπουργείο Οικονομικών, που είναι ο θεματοφύλακας της ευστάθειας της οικονομίας, δεν θα παύσει να προτείνει συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν, ακόμη και όταν αφορούν άλλα υπουργεία.
Παραμένω αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ΄ ευχήν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου