Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Οι συνταξιοδοτήσεις «εκτροχιάζουν» το ΙΚΑ

Οι συνταξιοδοτήσεις «εκτροχιάζουν» το ΙΚΑ
Μ ε αποθεματικό μόλις 6 εκατ. ευρώ θα μείνει το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μέχρι το τέλος του χρόνου αν «πιάσει» τα έσοδα από εισφορές που έχει προϋπολογίσει για φέτος και δεν προκληθεί νέο «κύμα» συνταξιοδοτήσεων εξαιτίας των επικείμενων αλλαγών στο Ασφαλιστικό. Τον «εκτροχιασμό» των οικονομικών του ΙΚΑ -ως συνέπεια της παρατεινόμενης ύφεσης (που μειώνει τα έσοδα από εισφορές) και των μαζικών συνταξιοδοτήσεων (οι οποίες αυξάνουν τις δαπάνες πέρα από τις αρχικές προβλέψεις)- αποκαλύπτει η τροποποίηση, για 4η φορά μέσα στο χρόνο, του προϋπολογισμού του ταμείου.
Τη νέα τροποποίηση, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, επιβάλλει «ο μεγάλος όγκος των μαζικών αποχωρήσεων ασφαλισμένων για συνταξιοδότηση μέσα στο 2011 και η υποχρέωση
καταβολής αναδρομικών ποσών, πέρα από τις αρχικές προβλέψεις, για συντάξεις μέσα στο 2012». Τα επιπλέον ποσά που θα χρειαστεί το ΙΚΑ, με βάση το νέο σχέδιο του προϋπολογισμού του, φτάνουν τα 867 εκατ. ευρώ τα οποία θα περιοριστούν στα 333 εκατ. ευρώ καθώς θα μειωθούν δαπάνες της διοίκησης και θα υπολογιστούν επιπλέον έσοδα 75 εκατ. ευρώ έναντι της καταβολής του ΕΚΑΣ σε νέους δικαιούχους που έχουν συνταξιοδοτηθεί.
Οι έξτρα δαπάνες
  • Για την καταβολή συντάξεων γήρατος θα χρειαστούν επιπλέον 660 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό κονδύλι στα 7,7 δισ. ευρώ, από 7,1 δισ. ευρώ.
  • Για τις συντάξεις αναπηρίας 55 εκατ. ευρώ και 834 εκατ. ευρώ συνολικά.
  • Για τις συντάξεις λόγω θανάτου θα δοθούν φέτος 1,6 δισ. ευρώ (+50 εκατ. ευρώ).
  • Για το ΕΚΑΣ στις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και θανάτου επιπλέον 85 εκατ. ευρώ και συνολικά 560 εκατ. ευρώ.
  • Στελέχη του ΙΚΑ παραδέχονται ότι είναι αμφίβολο αν και ο νέος - τροποποιημένος προϋπολογισμός θα εκτελεστεί «ως έχει». Και αυτό καθώς το ΙΚΑ θα χρειαστεί πρόσθετη κρατική επιχορήγηση (έστω και ως προκαταβολή έναντι της χρηματοδότησης του 2013) προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για τις πληρωμές των συντάξεων του μηνός Δεκεμβρίου.
  • «Θα είναι ο δυσκολότερος ταμειακά μήνας» τονίζουν στην «ΗτΣ» στελέχη της διοίκησης υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να προκαταβληθούν έως το τέλος του Νοεμβρίου οι συντάξεις και να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια και για την καταβολή του δώρου στους συνταξιούχους.
  • Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΙΚΑ έχει προβλέψει ότι συνολικά θα χρειαστούν πάνω από 1 δισ. ευρώ για όλες τις πληρωμές (περιλαμβανομένων και των καταβολών εισφορών στον ΟΑΕΔ και των υποχρεώσεων στον ΕΟΠΠΥ).                                                                               Του Γιώργου Γάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου