Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «Κλειδώνουν» οι αλλαγές στο νέο φορολογικό

«Κλειδώνουν» οι αλλαγές στο νέο φορολογικό
Γράφουν και σβήνουν στο οικονομικό επιτελείο το προσχέδιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, καθώς οι βασικές αλλαγές θα πρέπει να «κλειδώσουν» μέσα στις επόμενες ημέρες.
Το νομοσχέδιο θα πρέπει να «περάσει» από τη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ από τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την είσπραξη εσόδων άνω των 2,5 δισ. ευρώ.
Κατάργηση φοροαπαλλαγών, νέα μειωμένα τεκμήρια διαβίωσης, κατάργηση των πρόσθετων
αφορολογήτων ορίων για τα παιδιά, νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενιαίος φόρος 28% για ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις επιχειρήσεις, είναι ορισμένες από τις φορολογικές ανατροπές που έρχονται με το νέο νομοσχέδιο. Τα μέτρα που φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» μέχρι σήμερα προβλέπουν:
1 Δραστικό «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές. Προτείνεται η κατάργηση των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα. Διατηρούνται μόνο οι εκπτώσεις για ιατρικές επισκέψεις, νοσήλια και ασφάλιστρα ζωής.
2 Κατάργηση και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012 των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα. Τα αφορολόγητα θα αντικατασταθούν από το 2013 με οικογενειακά επιδόματα που θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια σε οικογένειες με 1 ή και περισσότερα παιδιά. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ τον μήνα για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ τον μήνα για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ τον μήνα για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα. Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ. Εάν το εισόδημα της οικογένειας είναι μεγαλύτερο των 30.000 ευρώ δεν θα της χορηγείται πλέον κανένα επίδομα.
«Κλειδώνουν» οι αλλαγές στο νέο φορολογικό
3 Επιβολή φόρου 28% στο καθαρό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων από το πρώτο ευρώ. Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογούνται όσοι:
  • Έχουν υποβάλει δήλωση έναρξης εργασιών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011, έχουν ως έδρα την κατοικία τους και έχουν μέχρι τρεις εργοδότες.
  • Υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά για το έτος της έναρξης και για τα δύο επόμενα έτη και αποκτούν εισοδήματα από ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα.
4 Τα καθαρά εισοδήματα των ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών θα φορολογούνται στο σύνολό τους με συντελεστή 28%, ενώ σήμερα φορολογούνται κατά το ήμισυ με συντελεστή 20% και κατά το υπόλοιπο τμήμα τους με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δηλαδή με συντελεστές από 10% έως και 45%, αφού προηγουμένως επιμεριστεί στους δύο μεγαλύτερους εταίρους ως «επιχειρηματική αμοιβή».
5 Τα καθαρά κέρδη των ανωνύμων εταιρειών και των ΕΠΕ θα φορολογούνται στο σύνολό τους με συντελεστή 28%, είτε είναι αδιανέμητα είτε πρόκειται να διανεμηθούν ως μερίσματα στους μετόχους ή εταίρους, ενώ σήμερα προβλέπεται φορολόγηση 20% για τα αδιανέμητα κέρδη και επιπλέον 25% (συνολικά 42,5%) για τα διανεμόμενα (μερίσματα).
6 Την κατάργηση της πρόσθετης μείωσης φόρου που δικαιούνται όσοι μισθωτοί εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές καθώς και των ειδικών ευνοϊκών φορολογικών καθεστώτων που ισχύουν για τα μικρά νησιά της χώρας μας με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.
7 Την κατάργηση των απαλλαγών από τη φορολογία εισοδήματος που ισχύουν για τα κοινωνικά επιδόματα. Τα επιδόματα που χορηγούνται σήμερα από τους οργανισμούς πρόνοιας κ.λπ. θεωρούνται πλέον εισόδημα από μισθωτή εργασία.
Νέα φορολογική κλίμακα μισθωτών - συνταξιούχων
Διορθωτικές παρεμβάσεις εξετάζεται να υπάρξουν στη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, παραμένει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 5.000 ευρώ, διατηρούνται τα 8 φορολογικά κλιμάκια, καθώς και ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45%. Ωστόσο, στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξει φορολογική ελάφρυνση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μέχρι 26.000 ευρώ, οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και τις απανωτές μειώσεις των αποδοχών τους. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται αλλαγές- διορθώσεις στα κλιμάκια εισοδήματος μέχρι τις 26.000 ευρώ που θα οδηγούν σε μείωση των φοροεπιβαρύνσεων, ενώ για τους έχοντες υψηλότερα εισοδήματα θα προκύψουν μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.
Νέα τεκμήρια
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει πρόταση για μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης μέχρι και 37% στις κατοικίες και μέχρι 44% στα ΙΧ αυτοκίνητα. Επίσης προτείνεται η μείωση 25% για τα σκάφη ανοιχτού τύπου ταχύπλοα και μη. Το σχέδιο προβλέπει ακόμη τη μείωση της ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης για τους φορολογουμένους σε 2.000 ευρώ από 3.000 ευρώ για το άγαμο και σε 3.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
 Της Μαρίας Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου