Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΜΜΕ «Μία ταραγμένη Αθήνα περιμένει τη Μέρκελ»

«Αγκελα μην κλαις. Στο ντουλάπι δεν έχει ψίχα ψωμί», είναι παραφρασμένος ο στίχος του Μπέρτολτ Μπρεχτ που αναγράφεται στο πανό με τα χρώματα της γερμανικής σημαίας, κατά το πανεργατικό συλλαλητήριο τωΣτην Αθήνα είναι στραμμένα τα βλέμματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης λόγω της επίσκεψης της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ.
«Αγκελα μην κλαις. Στο ντουλάπι δεν έχει ψίχα ψωμί», είναι παραφρασμένος ο στίχος του Μπέρτολτ Μπρεχτ που αναγράφεται στο πανό με τα χρώματα της γερμανικής σημαίας, κατά το πανεργατικό συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα μία ημέρα πριν της Καγκελάριου Μέρκελ.
Το BBC αναφέρεται αρχικά στα δρακόντεια μέτρα που έχουν ληφθεί στην Αθήνα εν όψει της πρώτης επίσκεψης της Καγκελαρίου, από την έναρξη της κρίσης στην Ευρωζώνη, τρία χρόνια πριν. Περίπου 7.000 αστυνομικοί θα περιφρουρούν το κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ το βρετανικό δίκτυο
επισημαίνει και την απαγόρευση των διαδηλώσεων κατόπιν εντολής της αστυνομίας σε κεντρικές περιοχές της πόλης, προειδοποιώντας τους διαδηλωτές να «προστατεύσουν την ειρήνη».
Οπως επισημαίνει το δίκτυο, αναλυτές αναφέρουν ότι η Μέρκελ θεωρείται από πολλούς Ελληνες ως ο ιθύνων νους της λιτότητας.
Η «Αθήνα οχυρώνεται για την επίσκεψη Μέρκελ» τιτλοφορείται το άρθρο της Wall Street Journal για την επίσκεψη της Καγκελαρίου. Φρούριο θα είναι σήμερα η Αθήνα καθώς ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Καγκελάριο Μέρκελ, επισημαίνει η εφημερίδα. Ως μία ένδειξη της υποδοχής που είναι πιθανό να δεχθεί κατά την διάρκεια της επτάωρης παραμονής της στην ελληνική πρωτεύουσα, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στην Πλατεία Συντάγματος, συνοδεία επαναστατικών τραγουδιών από τα μεγάφωνα και κρατώντας πανό, ενάντια στα μέτρα λιτότητας, για τα οποία πολλοί Ελληνες ρίχνουν ευθύνες στην Μέρκελ, αναφέρει η WSJ.
Πολλοί αναλυτές αναμένουν από την Καγκελάριο να επανεπιβεβαιώσει την θέση της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, κάτι που είχε αμφισβητηθεί εδώ και λίγους μήνες, και να εκφράσει την συμπαράστασή της για τις θυσίες των Ελλήνων σε μία λιτότητα που έχει οδηγήσει την οικονομία σε μία πενταετή ύφεση και την ανεργία στα ύψη, επισημαίνει η εφημερίδα.
«Η Μέρκελ δεν φέρνει δώρα στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του αμερικανικού δικτύο CNN. «Η Αγκελα Μέρκελ είναι ανεπιθύμητη στην Αθήνα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο ευρωπαίο ηγέτη: στα μάτια των Ελλήνων είναι η κύρια υπεύθυνη για τα δραστκά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στην Ελλάδα για να επιλύσει την κρίση χρέους της. Μάλιστα, σε διαδηλώσεις και αφίσες την έχουν εμφανισει ως Ναζί», αναφέρει το δίκτυο.
Η Μέρκελ έρχεται στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Αναμένει από εκείνη να δηλώσει την αντίθεσή της σε μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, παρόλο που και κυβερνητικοί εταίροι της, αλλά και η αντιπολίτευση έχουν το σκέφτονται έντονα.
Οπως αναφέρει το CNN, η Καγκελάριος αντιμετωπίζει ένα δίλημμα που έχει στενέψει τα περιθώριά της για ελιγμούς από τότε που ξέσπασε η κρίση στην ευρωζώνη. Πρέπει να συστήσει ένα σχέδιο διάσωσης για τις υπερχρεωμένες χώρες της νομισματικής ένωσης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τους υποστηρικτές της ότι δεν θα μετατατραπεί η ΕΕ σε μία «εμβασματική ένωση» χρηματοδοτούμενη από Γερμανούς φορολογουμένους.
«Μία ταραγμένη Αθήνα εν αναμονή της Καγκελαρίου: Η Αγκελα Μέρκελ πραγματοποιεί σήμερα μία συμβολική επίσκεψη στην χρεωμένη Ελλάδα. Μερικοί Έλληνες βλέπουν κοντά την Αποκάλυψη»... αναφέρει η Welt.
Η επίσκεψη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μία από τις καλύτερες, αλλά και από τις χειρότερες ημέρες αφότου εξελέγη το καλοκαίρι η κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά, συνεχίζει η εφημερίδα.
Οι πολίτες της πρωτεύουσας αναμένουν την επίσκεψη αυτή με ανάμεικτα συναισθήματα, προσθέτει.
Για πρώτη φορά από την εκδήλωση της κρίσης στην ευρωζώνη η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Ελλάδα, αναφέρει η Bild, επικαλούμενη το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Επίσης, η Μέρκελ θα έχει επαφές με Ελληνες και Γερμανούς επιχειρηματίες. Εν όψει της επίσκεψης η Αθήνα βρίσκεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με πολλές χιλιάδες αστυνομικούς σε επιφυλακή. Η Αριστερά και τα συνδικάτα, οπως αναφέρει η Bild, έχουν προγραμματίσει διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας που οφείλει να εφαρμόσει η Ελλάδα σε αντάλλαγα της διεθνούς βοήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου