Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Επικίνδυνα παιχνίδια Ρεν με την Ισπανία

Επικίνδυνα παιχνίδια Ρεν με την ΙσπανίαΔηλώσεις που προκαλούν ανησυχία και εκνευρισμό στις αγορές έκανε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν επισημαίνοντας ότι «η Κομισιόν είναι έτοιμη περίπτωση αιτήματος  βοήθειας από την Ισπανία». Οι δηλώσεις Ρεν δείχνουν ότι ενώ στις Βρυξέλλες στήνουν ένα ιδιαίτερα δύσκολο στυρόλεξο πιέζοντας τον Ραχόι να ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης και να μην χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα της ΕΚΤ. Στόχος είναι να αποδεχθεί Μνημονακούς όρους και η Ισπανία με προοπτική να καταστεί
επολιτικά ελέγξιμη ώστε να αποδεχθεί τους όρους της Νομισματικής Ένωσης ΙΙ που προωθεί η Μέρκελ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ισπανίας για το 2013 υπερβαίνουν τα €250 δισ. πράγμα που καθιστά εξαιρετικά κοστοβόρα ακόμα και τη μερική διάσωση της χώρας καθώς θα απαιτούνταν κεφάλαια τουλάχιστον €500 δισ. για πρόσκαιρη ανακούφιση.
«Δεν έχει υποβληθεί αίτημα από την Ισπανία», διαβεβαίωσε ο Ρεν. «Διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα για την περίπτωση που υπάρξει αίτημα από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης», πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ο επίτροπος διαβεβαίωσε ότι «εμπιστεύεται την αποφασιστικότητα της ισπανικής κυβέρνησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξυγιάνει την ισπανική οικονομία», που έχει βυθιστεί στην ύφεση και πλήττεται από υψηλό ποσοστό ανεργίας (24,63%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου