Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Τώρα και ανεξάρτητη Σκωτία


Ο Ντέιβιντ Κάμερον επιβεβαίωσε ότι αναμένει να υπογράψει μια συμφωνία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τον πρωθυπουργό της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ,  συμφωνώντας στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
Η συμφωνία, η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί κατά τον «Guardian» ενώ άλλες πηγές αναφέρουν «ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα», θα δώσει στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας την προσωρινή νομική
εξουσία να οργανώσει ένα δημοψήφισμα, σχετικά με την παραμονή ή όχι της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Κάμερον είπε στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μπέρμινγκχαμ ότι αναμένει τη συνάντησή του με τον Σάλμοντ και ότι «τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την διάσωση του Ηνωμένου Βασιλείου».
Μία δημοσκόπηση στις αρχές της εβδομάδας από την TNS BMRB παρουσίασε τα ποσοστά υπέρ της ανεξαρτησίας σε ένα νέο χαμηλό της τάξης του 28%, 25 μονάδες πίσω από όσους είναι υπέρ της παραμονής εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Άλλες δημοσκοπήσεις πάλι θέλουν το 30- 40% των Σκωτσέζων να θέλουν την ανεξαρτησία τους. Οι σκωτσέζοι εθνικιστές ευελπιστούν ότι το δημοψήφισμα θα γίνει το φθινόπωρο του 2014, στην 700η επέτειο από τη μάχη του Μπάνοκμπερν (μια φημισμένη νίκη των Σκωτσέζων έναντι των Άγγλων) ελπίζοντας ότι αυτό θα ενισχύσει την εκστρατεία τους.
guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου