Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ξεκλειδώνουν οι πίνακες των αναπληρωτών.- Δέσμευση του υπ. Παιδείας για άμεση προώθηση των αλλαγών

ΡΥΘΜΙΣΗ - «ΑΝΑΣΑ»
Ξεκλειδώνουν οι πίνακες των αναπληρωτών
Δέσμευση του υπ. Παιδείας για άμεση προώθηση των αλλαγών

«Ξεκλειδώνουν» οι πίνακες των αναπληρωτών δίνοντας... ανάσα σε πάνω από 30.000 εκπαιδευτικούς, ενώ καταργείται η υποχρεωτική διετής παραμονή δασκάλων και καθηγητών στην οργανική τους θέση.
Τις δύο αυτές ρυθμίσεις που θα «ανακουφίσουν» όλους τους εκπαιδευτικούς δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, καθώς αποτελούσαν αίτημα των εκπαιδευτικών Ομοσπ ονδιών.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, οι ρυθμίσεις αυτές θα ενταχθούν σε όποιο νομοσχέδιο καταθέσει πρώτο στη Βουλή το υπουργείο το επόμενο διάστημα. Η πρώτη ρύθμιση
αφορά στους πίνακ ες των αναπληρωτών, καθώς με τον νόμο 3848 είχε προβλεφθεί ότι παύουν να τροφοδοτούνται με νέα στοιχεία προϋπηρεσίας από την 1η Ιουλίου 2010. Η διάταξη αυτή προκάλεσε τεράστιες αδικίες, αφού αναπληρωτές και ωρομίσθιοι που εργάστηκαν μετά την 1η Ιουλίου 2010 κατατάσσονται στους πίνακες των αναπληρωτών με βάση την προϋπηρεσία που είχαν έως τις 30-6-2010.
Ουσιαστικά, δηλαδή, η προϋπηρεσία χάνεται και υπολογίζεται (ελάχιστα) μόνο μετά τον πρώτο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Ετσι παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι εκπαιδευτικοί που αποδέχτηκαν τον διορισμό τους και πήγαν σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές να έχουν (πολλές φορές) χαμηλότερη σειρά στον πίνακα από άλλους που δεν αποδέχτηκαν το διορισμό τους. Οι εκπαιδευτικοί δυο χρόνια τώρα ζητούσαν να καταργηθεί η διάταξη αυτή και να υπολογίζεται η προϋπηρεσία των αναπληρωτών και ωρομισθίων, μετά την 1-7-2010, όπως υπολογιζόταν και πριν από την ψήφιση του Ν. 3848/2010.
Η κατάργηση αυτής της διάταξης έρχεται να ανακουφίσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς, αλλά ίσως αδικήσει και κάποιους οι οποίοι μετά τον νόμο αυτό επέλεξαν να πάνε σε ιδιωτικά σχολεία ή σε άλλες υπηρεσίες αφού γνώριζαν ότι τα μόριά τους δεν θα υπολογίζονταν. Σε κάθε περίπτωση πάντως το μέτρο αυτό μέτρο αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί από την επόμενη σχολική, όπου η κατάταξη στους πίνακες των αναπληρωτών θα γίνει με βάση την πραγματική τους προϋπηρεσία.
Δημήτρης Μπράτης
Καταργείται το μέτρο της διετίας
Το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να καταργήσει και την υποχρεωτική διετή παραμονή των εκπαιδευτικών στην οργανική τους θέση. Αρχικά ο νόμος 3848 προέβλεπε την υποχρεωτική τριετία για τους νεοδιόριστους και την υποχρεωτική διετία για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Η Αννα Διαμαντοπούλου κατάργησε την υποχρεωτική τριετία και την έκανε διετία. Τώρα η υποχρεωτική παραμονή στην οργανική αναμένεται να γίνει ένας χρόνος όπως ίσχυε και παλιότερα. Αυτό θα λύσει κυρίως το πρόβλημα της αίτησης για μετάθεση, καθώς οι εκπαιδευτικοί έπρεπε να περιμένουν δυο χρόνια για να μπορέσουν να μετατεθούν κοντά στα σπίτια τους, γεγονός που προκαλούσε τεράστια οικογενειακά προβλήματα, και μάλιστα σε εποχή κρίσης που οι δάσκαλοι και καθηγητές έχουν υποστεί σοβαρές περικοπές στους μισθούς τους.

ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ
Η προϋπηρεσία από 0 έως και 8 μήνες: 0,10 μονάδες για κάθε μήνα
Η προϋπηρεσία από 8 έως και 16 μήνες: 0,15 μονάδες για κάθε μήνα
Η προϋπηρεσία από 16 έως και 24 μήνες: 0,20 μονάδες για κάθε μήνα
Η προϋπηρεσία από 24 έως και 32 μήνες: 0,30 μονάδες για κάθε μήνα
Η προϋπηρεσία από 32 έως και 40 μήνες: 0,35 μονάδες για κάθε μήνα
Η προϋπηρεσία από 40 έως και 60 μήνες: 0,40 μονάδες για κάθε μήνα
Το ανώτατο συνολικό όριο μονάδων από προϋπηρεσία είναι 16,80 μονάδες.
Σε περιπτώσεις προϋπηρεσίας με μειωμένο ωράριο γίνεται αναγωγή στο εκάστοτε υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο διδασκαλίας.
Μόρια με κοινωνικά κριτήρια:
Η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω ή η πάθηση από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία ή η σκλήρυνση κατά πλάκας ή η μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία: επτά (7) μονάδες
Η μόνιμη αναπηρία 67% και άνω τέκνου: πέντε (5) μονάδες
Η ύπαρξη περισσότερων των τριών τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή
σπουδάζουν: δέκα (10) μονάδες
Η ύπαρξη περισσότερων των δύο τέκνων που είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν: πέντε (5) μονάδες.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου