Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ο κρύος ιδρώτας του Παπακωνσταντίνου πριν από τα πέναλτι



Αρωμα εξεταστικής αρχίζει να αναδύεται πάλι στους διαδρόμους της Βουλής. Οχι τόσο για το Μνημόνιο αλλά για τους χειρισμούς του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ.

Οι περισσότεροι βουλευτές θεωρούν δεδομένη τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, ο οποίος έχει ήδη καλέσει -ως υπόπτους μάλιστα- τους δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη και Γ. Διώτη. «Αν ο Διώτης και ο Καπελέρης καταθέσουν και στον κ. Πεπόνη όσα είπαν
στη Βουλή για τις πράξεις και τις παραλείψεις Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ η δικογραφία θα αποσταλεί αμελλητί στη Βουλή» όπως έλεγε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» έμπειρος κοινοβουλευτικός, ο οποίος γνωρίζει καλά τον χαρακτήρα του οικονομικού εισαγγελέα.

Η Βουλή πάντως ούτως ή άλλως από αύριο μπαίνει και πάλι στον αστερισμό της λίστας Λαγκάρντ. Μετά την ακρόαση και του Ευάγγελου Βενιζέλου από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η μόνη εκκρεμότητα που απέμεινε ήταν η ακρόαση των Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Στουρνάρα ώστε να κλείσει ο κύκλος των υπουργών Οικονομικών.

Επειτα από σημαντική ταλαιπωρία οι υπηρεσίες της Βουλής κατάφεραν να εντοπίσουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Οταν όμως του είπαν ότι «τον αναζητά η Βουλή» για να καταθέσει, η απάντηση του πρώην υπουργού Οικονομικών ήταν ότι βρίσκεται στο Λονδίνο. Στη συνέχεια επικοινώνησε ο ίδιος με τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τ. Νεράντζη, τον οποίο ενημέρωσε ότι είναι «καθ’ οδόν για τις ΗΠΑ». Και πρόσθεσε ότι οι υποχρεώσεις του με διαλέξεις που έχει να δώσει σε ξένα πανεπιστήμια ολοκληρώνονται την (ερχόμενη) Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, οπότε επιστρέφει στην Ελλάδα και θα βρίσκεται στη διάθεση της επιτροπής. Σύμφωνα με το προεδρείο της επιτροπής η ακρόαση του κ. Παπακωνσταντίνου ενδέχεται να οριστεί λόγω των αργιών της εθνικής επετείου, για μετά την 28η Οκτωβρίου.

Ο πρώην υπουργός δεν θα μπορούσε τελικά να κάνει και αλλιώς, καθώς η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, να διατάξει ακόμα και τη βίαιη προσαγωγή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, το ενδεχόμενο αυτό, αν και ακραίο, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης μεταξύ μελών της Επιτροπής στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Παπακωνσταντίνου έδειχνε ότι μεθοδεύει να καθυστερήσει κι άλλο την επιστροφή του στην Ελλάδα. Ο ίδιος δε ο πρώην υπουργός φέρεται να φοβήθηκε μια τέτοια εξέλιξη και γι' αυτό παρέσχε στον κ. Νεράντζη τη σχετική διαβεβαίωση.

Από πολιτικής πλευράς πάντως και παρά τα τυπικά προσχήματα, η στάση του κ. Παπακωνσταντίνου κρίνεται από πολλούς περίεργη. Σε μια τέτοια υπόθεση, που ύστερα από την αποκάλυψη ότι η λίστα δεν είχε καταχωρηθεί στα εισερχόμενα του υπουργείου γίνεται ακόμη κρισιμότερη (και για τον ίδιο), όφειλε -όπως σημειώνεται- να σπεύσει αμέσως και μόνος του να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της Βουλής και κάθε άλλου αρμόδιου οργάνου. Αντιθέτως, εμφανίστηκε να κωλυσιεργεί και να καθυστερεί, δίνοντας την εντύπωση ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ώστε να προηγηθούν ποικίλες διεργασίες στο παρασκήνιο για να «κλείσει» η υπόθεση.


Σωπή για τον Γιώργο
Εν όψει της κατάθεσης του κ. Παπακωνσταντίνου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στο μεταξύ και το τι θα ειπωθεί για τη σχέση του Γιώργου Παπανδρέου με την υπόθεση. Αν δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ή όχι γνώστης του γεγονότος ότι η λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται σε ελληνικά χέρια και συγκεκριμένα των δύο υπουργών Οικονομικών της κυβέρνησής του. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι δύο υπουργοί δεν τον είχαν ενημερώσει, μολονότι μέχρι σήμερα κανείς εκ των εμπλεκομένων δεν έχει αναφέρει κάτι τέτοιο. Η μία εκδοχή που συζητείται λοιπόν είναι ότι ο κ. Παπανδρέου προς το παρόν διατηρείται, για κάποιους λόγους, εκτός κάδρου. Κατά την άλλη (λιγότερο πιθανή) εκδοχή, ο πρώην πρωθυπουργός θα εμφανιστεί μέχρι τέλους αμέτοχος στην υπόθεση...


Σφίγγει επικίνδυνα ο δικαστικός κλοιός
Δικαστικά, η εξέλιξη που έχει διαφοροποιήσει άρδην τη μέχρι τώρα πορεία της υπόθεσης είναι η κλήση ως υπόπτων των δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Στη Βουλή πάντως η ατμόσφαιρα έχει ήδη αρχίσει να μυρίζει «μπαρούτι». Το κλίμα μάλιστα για τους δύο πρώην υπουργούς Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει προς το δυσμενέστερο. Ενδεικτική ήταν η επερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. την Πέμπτη, με τους βουλευτές του Φώτη Κουβέλη -ο ίδιος ήταν ο μόνος που δεν υπέγραψε- να χρησιμοποιούν ορολογία εξεταστικής επιτροπής:

«Οι τέως υπουργοί Οικονομικών από το 2009 και μετά έχουν πολιτική ευθύνη γιατί ενώ είχαν στα χέρια τους τη λίστα Λαγκάρντ δεν έκαναν τίποτα για την αξιοποίησή της» λένε οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., που κατά τα λοιπά συνυπάρχει με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου στη συγκυβέρνηση.

Αλλοι πάλι βουλευτές συνδύαζαν τα παραπάνω και με την απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη στη Βουλή, ο οποίος γνωστοποίησε ότι από τα 13 δισ. ευρώ βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη μεγαλοοφειλετών, το Δημόσιο κατάφερε να εισπράξει μόλις 19 εκατομμύρια ευρώ. «Ο Βενιζέλος και ο Παπακωνσταντίνου οφείλουν διαυγείς απαντήσεις για το οικονομικό αποτέλεσμα που πέτυχαν, έχοντας στα χέρια τους τέσσερις λίστες (Λαγκάρντ, μεγαλοοφειλέτες, 54.000 εμβασματούχους και πολιτικούς που ερευνώνται από ΣΔΟΕ). Αν δεν το κάνουν ενδεχομένως θα έχουν πρόβλημα. Ολα πλέον είναι οικονομία και τα πάντα αποτιμώνται με οικονομικό αποτέλεσμα» είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» έμπειρος κοινοβουλευτικός.


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου