Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Το κατοχικό καθεστώς εμπόδισε την επίσκεψη ξένης αντιπροσωπείας στη Μόρφου

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της ομιλίας του στην 32η αντικατοχική εκδήλωση των Μορφιτών, ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, οι κατοχικές αρχές ουσιαστικά δεν επέτρεψαν στην αντιπροσωπεία να διέλθει από το οδόφραγμα του Αστρομερίτη, καθώς απαίτησαν να εισέλθει στο λεωφορείο της αντιπροσωπείας Τούρκος ξεναγός.
Την απαράδεκτη ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος, χτες, να μην επιτρέψει ουσιαστικά την απρόσκοπτη μετάβαση αντιπροσωπείας Ευρωβουλευτών, ξένων Βουλευτών και αντιπροσωπειών Δήμων του εξωτερικού που βρίσκονται στην Κύπρο για την 32η αντικατοχική πορεία του Δήμου Μόρφου, κατήγγειλαν σήμερα τόσο ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Χαράλαμπος Πίττας όσο και η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Νικόλ
Σινκλέρ και η Κύπρια Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

«Αν αυτό είναι ποτέ δυνατό, Τούρκος να μας φιλοξενεί εμάς και να μας ξεναγεί στην πόλη μας» ανέφερε ο κ. Πίττας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την απαίτηση των κατοχικών αρχών και αναφέροντας πως αυτή είχε ως αποτέλεσμα η αντιπροσωπεία να επιστρέψει πίσω στις ελεύθερες περιοχές χωρίς να επισκεφτεί την κατεχόμενη Μόρφου.
Την απαράδεκτη ενέργεια των κατοχικών αρχών καταδίκασαν και οι Ευρωβουλευτές Νικόλ Σινκλέρ και Αντιγόνη Παπαδοπούλου.
Στο πλαίσιο του χαιρετισμού της στην αντικατοχική εκδήλωση η κ. Σινκλέρ χαρακτήρισε εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι η ελεύθερη διακίνηση πολιτών, την οποία απολαμβάνουν 500 εκατομμύρια πολίτες στην Ευρώπη, παρεμποδίστηκε χτες από τις κατοχικές αρχές οι οποίες, θέτοντας απαράδεκτες προϋποθέσεις, ουσιαστικά απαγόρευσαν την απρόσκοπτη επίσκεψη της αντιπροσωπείας στη Μόρφου.
Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της αντικατοχικής εκδήλωσης η κ. Σινκλέρ ανέφερε ότι όταν η αντιπροσωπεία έφτασε στο σημείο διέλευσης, οι κατοχικές αρχές τους πληροφόρησαν ότι θα τους επέτρεπαν να επισκεφτούν τη Μόρφου μόνο αν συνοδεύονταν από κάποιο αξιωματούχο-ξεναγό του κατοχικού καθεστώτος.
«Αυτό ήταν εντελώς απαράδεκτο, το να παριστάνουν τους οικοδεσπότες σε μια κατεχόμενη περιοχή, αυτό είναι λάθος» δήλωσε η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής.
«Είναι απαράδεκτο την ίδια στιγμή που στην ΕΕ έχουμε ελεύθερη διακίνηση για 500 εκατομμύρια πολίτες κι εγώ που είμαι εδώ, όχι μόνο ως πολίτης αλλά και ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να μην μπορώ να ταξιδέψω στην επικράτεια της Κύπρου χωρίς εμπόδια. Αυτό είναι λάθος και οι κατοχικές αρχές παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα» επεσήμανε.
Από την πλευρά της η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου χαρακτήρισε απαράδεκτο «να επιδεικνύεται από την τουρκική πλευρά τόση αδιαλλαξία και να επιμένουν να βάλουν ένα Τούρκο ξεναγό μέσα σε ένα λεωφορείο επισκεπτών που επισκέπτονται την Κύπρο», προσθέτοντας πως το περιστατικό αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την πρόθεση των Τούρκων να παρενοχλούν ακόμα και τη φαινομενικά ελεύθερη διακίνηση προς τη Μόρφου.
Επεσήμανε ακόμη πως η ίδια θα καταγγείλει το χτεσινό συμβάν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου