Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Σαμαράς: Αλλάζουμε σελίδα

Σαμαράς: Αλλάζουμε σελίδα
Το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα έχει αλλάξει και αυτό φάνηκε και από τη δήλωση της Ευρωζώνης όπου, για πρώτη φορά, είναι εμφανής η θετική στάση των Ευρωπαίων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Για πρώτη φορά, είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνεται το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και επαινόνται δημόσια οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε, δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει η Ελλάδα και όλοι αναγνώρισαν ότι η
χώρα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο.
Οπως είπε ο πρωθυπουργός, στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου δεν υπήρχε κανένα θέμα για περιπτώσεις χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού. Υπήρχαν όμως για μας 3 πράγματα που μας εναδιαφέρουν:
1. Η προτεραιότητα στην ανάπτυξη.
2. Η χρηματοοικονομική Ενωση που αφορά, μεταξύ άλλων, το πώς ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες χωρίς να επιβαρύνεται ο δανεισμός των κρατών και από την οποία, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα επωφεληθεί και η Ελλάδα.
3. Η δημοσιονομική Ενωση.
Αναφερόμενος στο θέμα της εκταμίευσης της δόσης, ο κ. Σαμαράς είπε ότι ζήτησε να επισπευθεί η εκταμίευση, γιατί η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία βρίσκονται στα όριά τους, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ η ρευστότητα είναι στο μηδέν και η ανεργία εφιαλτική.
Οσο συνεχίζεται η άνοδος της ανεργίας, είπε ο πρωθυπουργός. τροφοδοτείται ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός, φαινόμενα που είναι απαράδεκτο και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, κάτι το οποίο τόνισε στη Σύνοδο Κορυφής.
Οπως εκτίμησε, δεν θα χρειαστεί άλλη Σύνοδος Κορυφής για να εκταμιευθεί η δόση, αλλά η διαδικασία θα προχωρήσει αμέσως μόλις βγει η θετική έκθεση της τρόικας.
«Έχουμε τη βεβαιότητα», είπε, ότι «είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι που πρέπει να πιούμε». Ως τα μέσα Νοεμβρίου, υπογράμμισε, θα έχει τελειώσει η διαδικασία και θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη μεγάλη πορεία προς την ανάπτυξη, επαναλαμβάνοντας ότι τα διαθέσιμα της χώρας αρκούν έως τις 16 Νοεμβρίου.
Σε ό,τι αφορά δε την επιμήκυνση, το χρηματοδοτικό κενό και την έκθεση βιωσιμότητας, ο κ. Σαμαράς είπε ότι αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για τα συγκεκριμένα θέματα μετά την έκθεση της τρόικας.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις «υπερβολικές», όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις για την Ελλάδα, λέγοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής υπογράμμισε ότι ακόμη και η πρόοδος που έχει γίνει είναι πολύ μεγάλη για να εκτίθεται σε κίνδυνο από υπερβολικές δηλώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση για την ενεργό συμπαράσταση και στήριξή τους στην εθνική προσπάθεια. «Απλά, δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ήμουν μόνος μου», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου