Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Παραιτήθηκε ο επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. λόγω σκανδάλου

O επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Τζον Ντάλι
O επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Τζον Ντάλι
Την παραίτησή του υπέβαλε χθες ο επίτροπος που είναι αρμόδιος για τα θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά τις έρευνες που διεξήγε η υπηρεσία της Κομισιόν που ασχολείται με τον εσωτερικό έλεγχο και την καταπολέμηση της διαφθοράς (OLAF), ανακαλύφθηκε ότι ο Τζον Ντάλι είχε αναμειχθεί σε μια υπόθεση που αφορά τις καπνοβιομηχανίες, με τρόπο που κρίνεται τουλάχιστον ελέγξιμος.
Τα «λαγωνικά» της OLAF βρήκαν ότι ένας Μαλτέζος επιχειρηματίας, συμπατριώτης του Ντάλι, έκανε
επανειλημμένως χρήση του ονόματός του και της γνωριμίας τους, προκειμένου να διασφαλίσει την υιοθέτηση ευνοϊκής νομοθεσίας για τα προϊόντα καπνού.
Συγκεκριμένα, ο εν λόγω επιχειρηματίας φέρεται να πρόσφερε -με το αζημίωτο, φυσικά- τη διαμεσολάβησή του στη σουηδική εταιρεία Swedish Match, προκειμένου αυτή να αποκτήσει απευθείας πρόσβαση στον Ντάλι.
Παρά το γεγονός ότι οι ελεγκτές «δεν κατέληξαν σε αδιαμφισβήτητα στοιχεία για άμεση συμμετοχή του Ντάλι στην υπόθεση», συμπέραναν ότι «τα γεγονότα ήταν σε άμεση γνώση του» και, κατά συνέπεια, θεωρήθηκε υπεύθυνος. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε κατηγορία, ωστόσο υπέβαλε την παραίτησή του προκειμένου, όπως δήλωσε, να είναι σε θέση να υπερασπίσει τη θέση του και τη θέση της Κομισιόν.
Αντικαταστάτης
Η περαιτέρω διερεύνηση των ευθυνών ανήκει, σε μεγάλο βαθμό, στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης της Μάλτας - η οποία και κλήθηκε άμεσα να ορίσει τον αντικαταστάτη του Ντάλι. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, φαβορί θεωρείται ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τόνιο Μποργκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου