Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν την «πόρτα εξόδου»

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν την «πόρτα εξόδου»
«Κληρώνει» για τους υπαλλήλους των ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς θα αποτελέσουν τη βασική δεξαμενή για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που ζητά η τρόικα. Μέσω της διαδικασίας κατάργησης - συγχώνευσης των φορέων αυτών, το προσωπικό τους θα βρεθεί στο επίκεντρο αξιολόγησης και σε περίπτωση που δεν διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα ή δεν βρεθούν οργανικές θέσεις αντίστοιχες αυτών στους νέους φορείς, θα δουν την πόρτα εξόδου μέσω του μέτρου της διαθεσιμότητας.
Η διαδικασία αυτή αποτελεί τη βασική απάντηση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο επίμονο αίτημα της τρόικας που καταγράφηκε στις τελευταίες συναντήσεις τους να υπάρξουν άμεσα
αποτελέσματα για τον περιορισμό του δημοσίου τομέα και του μισθολογικού κόστους, καθώς η επιχείρηση απομάκρυνσης επίορκων και ακατάλληλων υπαλλήλων, χαρακτηρίζεται από τους ελεγκτές ως περιορισμένης αποτελεσματικότητας.
Mεταρρύθμιση
Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν την «πόρτα εξόδου»
«Ζήτησαν ονόματα και διευθύνσεις» λεγόταν στους διαδρόμους του υπουργείου μετά τη συνάντηση με τους τροϊκανούς, προκειμένου να καταδειχθεί η επιμονή των ελεγκτών για συγκεκριμένα στοιχεία και η φράση αυτή, έστω και καθ' υπερβολή διατυπωμένη, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτό άλλωστε και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να «τρέξει» η Διοικητική Μεταρρύθμιση, κάτι που, μεταξύ άλλων, θα οδηγήσει σε περικοπή δομών στα υπουργεία και - κυρίως - εξορθολογισμό των φορέων που λειτουργούν στο ευρύτερο Δημόσιο με μαζικά λουκέτα και κατά συνέπεια απολύσεις.
Υπό το φως των εξελίξεων στο «μικροσκόπιο» αναμένεται μπουν περίπου 1.500 οργανισμοί του ευρύτερου δημοσίου τομέα, καθώς και οι περισσότερες από 1.100 δημοτικές επιχειρήσεις. Η διαδικασία αναμένεται να επηρεάσει χιλιάδες υπαλλήλους, καθώς μετά την ολοκλήρωσή της δεν αποκλείεται μέρος αυτών να περάσει σε διαθεσιμότητα για ένα χρόνο λαμβάνοντας το 75% του μισθού και εν συνεχεία σε απομάκρυνση.
Ήδη εκατοντάδες οργανισμοί περιλαμβάνονταν στη γνωστή «λίστα» Πάγκαλου, η οποία είχε συσταθεί με στόχο το κλείσιμο οργανισμών και η οποία αναμένεται να αποτελέσει την «πυξίδα» και για τις εν εξελίξει συγχωνεύσεις - καταργήσεις.
Μετά την «πιλοτική» κατάργηση των 21 φορέων, επισπεύδεται σύμφωνα με πληροφορίες, το δεύτερο κύμα με περίπου 250 φορείς, το προσωπικό των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 20 χιλιάδες υπάλληλους. Από αυτούς με αξιολόγηση, αλλά και καταργήσεις οργανικών θέσεων αναμένεται ότι θα προκύψει μία δεξαμενή τουλάχιστον τριών χιλιάδων προς αποχώρηση υπαλλήλων. Βασικό κριτήριο της επιλογής είναι αν οι καταργούμενοι οργανισμοί παρέχουν ομοειδείς υπηρεσίες. Όπως διευκρινίζεται οι νέοι φορείς θα μπορούν να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες στον πολίτη, με χαμηλότερο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, καθώς θα αξιοποιήσουν καλύτερα τους διαθέσιμους πόρους, με εξορθολογισμό της χρήσης ακινήτων, περιορισμό διοικητικών συμβουλίων και διευθυντικών θέσεων και εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας στις προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών.
Δήμοι
Και στον «αμαρτωλό» χώρο των δημοτικών επιχειρήσεων επίσης, παρότι υπήρξε ένα πρώτο «συμμάζεμα» με τον «Καλλικράτη» καθώς καταργήθηκαν πάνω από 4.700 επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ωστόσο θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό πως θα υπάρξει και νέο πακέτο συγχωνεύσεων, με στόχο -όπως έχει ζητηθεί από την τρόικα- την εξοικονόμηση 18 εκατομμυρίων ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις περίπου 1.100 δημοτικές επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα, το 54% είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και το υπόλοιπο 46% ΝΠΔΔ.
Συγχωνεύσεις Φορέων
Σε κάθε περίπτωση, οι ένδεκα χιλιάδες υπάλληλοι (επίορκοι, αδικαιολογήτως απόντες και αναποτελεσματικοί) που η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να απομακρύνει, μπορεί να βρίσκουν σύμφωνους τους τροϊκανούς, ωστόσο προσκρούουν σε μερικές εύλογες ενστάσεις. Ουδείς μπορεί να προκαταλάβει το χρόνο αλλά και τον ακριβή αριθμό των επίορκων υπαλλήλων που τελικώς θα απομακρυνθούν. Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται ακόμη και στη συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων είναι γνωστές, καθώς όλες οι εγκύκλιοι του υπουργείου εδώ και μήνες προσκρούουν στην απροθυμία των φορέων να υλοποιήσουν τις σχετικές αποφάσεις. Άρα είναι εύλογη η ανησυχία ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι το τέλους του έτους δεν επαρκεί ώστε να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για τις χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν και να οδηγηθούμε σε οριστικές αποχωρήσεις. Το δε αντεπιχείρημα να οδηγηθούν όλοι ανεξαιρέτως οι επίορκοι σε διαθεσιμότητα μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, δεν «ικανοποιεί» την τρόικα, αφού δεν της εξασφαλίζει σαφείς αριθμούς αποχωρήσεων και μισθολογικού οφέλους.
Παράλληλα, οι απολύσεις των αναποτελεσματικών υπαλλήλων με γενικόλογες αναφορές περί τουλάχιστον τεσσάρων χιλιάδων προερχόμενων από τον χώρο της εκπαίδευσης είναι εξίσου γενική και αόριστη, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η αξιολόγηση που αποκλείεται να ξεκινήσει πριν από το νέο έτος, ενώ αντίστοιχες εντυπώσεις δημιουργεί και η δέσμευση για απομάκρυνση των «κοπανατζήδων» καθώς με βάση και μόνο το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα αυτό έπρεπε εδώ και χρόνια να είχε γίνει.
 Tου Ηλία Μπενέκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου