Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Αλλαγή στάσης από το Βερολίνο για την Ελλάδα

Αλλαγή πλεύσης του Βερολίνου, απέναντι στην Ελλάδα «βλέπουν» τα γερμανικά ΜΜΕ και θεωρούν πλέον ότι λέγεται και δημόσια αυτό που έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό στη γερμανική πρωτεύουσα: να μείνει με κάθε κόστος η Ελλάδα στο ευρώ.
Μέρκελ και Σόιμπλε πλέον δηλώνουν με κάθε σαφήνεια ότι η χώρα μας θα παραμείνει στην ζώνη του ευρώ και η Γερμανία θα βοηθήσει με κάθε τρόπο, ενώ άξιες λόγου είναι οι αποστάσεις που λαμβάνονται από την μέχρι πρόσφατα θέση του Βερολίνου «ό,τι πει η τρόικα». Την ικανοποίησή της για την αλλαγή στάσης της Ελλάδας εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ, η οποία
ταυτόχρονα, υπογράμμισε τις προόδους και τις προσπάθειες που έχει κάνει η χώρα.
Μιλώντας σε Γερμανούς επιχειρηματίες στο Βερολίνο, τόνισε πως «μπορούμε να πούμε πολλά για την Ελλάδα, όμως τώρα έχουν γίνει πραγματικά πολλά εκεί πέρα - ίσως πιο αργά και λιγότερο αποτελεσματικά από ό,τι φανταζόμασταν, αλλά κάτι έχει αλλάξει στο γενικό τρόπο σκέψης τους».
Στο μεταξύ τα περισσότερα ΜΜΕ της Γερμανίας ασχολούνται με τη δήλωση Σόιμπλε και την ερμηνεύουν ως ντε φάκτο «εγκατάλειψη» της μέχρι τώρα επίσημης στάσης του Βερολίνου περί αναμονής της ελληνικής αξιολόγησης και καταλήγουν στο ερώτημα εάν τελικά το θέμα με την τρόικα έχει ήδη κλείσει.
Χαρακτηριστική είναι η «ανάγνωση» από το Spiegel: «Δεν είναι σύμπτωση που ο Σόιμπλε έδωσε αυτήν την ομολογία από τη Σιγκαπούρη... στη Σιγκαπούρη «διαφήμισε» με το πάθος του τα ομόλογα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου».
Η «Welt» γράφει, από την πλευρά της, ότι «ο Σόιμπλε διακηρύττει την αλλαγή πορείας» υποστηρίζοντας ότι «επιτέλους, λέγεται ανοικτά αυτό που έχει ήδη αποφασιστεί, ότι η Γερμανία θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».
Η εφημερίδα «Die Zeit» σημειώνει «o Σόιμπλε δηλώνει αλλαγή πλεύσης. Ο υπουργός Οικονομικών είπε στη Σιγκαπούρη αυτό που είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό: η Γερμανία θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ - ακόμα και αν απαιτείται μεγαλύτερη βοήθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου