Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Οι Τούρκοι διεκδικούν τον κουραμπιέ της Καβάλας


Σαν να μην έφτανε η «μάχη του μπακλαβά και του κουλουριού» οι Τούρκοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν και τους κουραμπιέδες της Καβάλας, καθώς ισχυρίζονται πως είναι τούρκικο προϊόν!!
«Οι Έλληνες διεκδικούν και αυτό» γράφει η τουρκική εφημερίδα Vatan, η οποία φαίνεται πως αγνοεί σε ποια χώρα βρίσκεται η Καβάλα και γράφει πως « οι Έλληνες διεκδικούν την πατρότητα της τουρκικής γεύσης, του κουραμπιέ της Καβάλας».
Οι Τούρκοι ξεσηκώθηκαν, καθώς οι παραγωγοί του κουραμπιέ στην Καβάλα, δηλώνουν πως έλαβαν την άδεια της «ονομασίας προέλευσης» του συγκεκριμένου προϊόντος, κάτι που απαγορεύει άλλους να δίνουν το όνομα της Καβάλας στα προϊόντα τους. Ενώ στην Τουρκία μέχρι σήμερα δεκάδες Τούρκοι παραγωγοί πουλάνε τα προϊόντα τους με την ονομασία αυτή. Έτσι οι Τούρκοι παραγωγοί του κουραμπιέ που τον ονομάζουν “Kavala Kurabiyesi” (Kουραμπιές Καβάλας) ξεσηκώθηκαν.

Ο παραγωγός κουραμπιέδων στην Ανδριανούπολη ο Αριφ Μερίτς, διοργάνωσε συνέντευξη Τύπου και ισχυρίστηκε πως ο κουραμπιές της Καβάλας δεν είναι ελληνικός! «Ο κουραμπιές της Καβάλας είναι κάτι που ανήκει στην τουρκική κουζίνα. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας η Καβάλα ήταν δική μας. Αν πάτε σε όλα τα σπίτια της Ανδριανούπολης θα δείτε πως φτιάχνουν παντού κουραμπιέδες Καβάλας.” Αναφέρει ο Μερίτς.


Ο ίδιος ζήτησε τη βοήθεια των τουρκικών αρχών και τόνισε πως « πριν κάποιοι αρπάξουν την αυθεντική μας παράδοση θα πρέπει να την διεκδικήσουμε». Ο τούρκος παραγωγός κουραμπιέδων ισχυρίζεται πως φτιάχνει τους πιο ωραίους κουραμπιέδες Καβάλας και καλεί σε διαγωνισμό τους ‘Ελληνες παραγωγούς.
Πιο ακραίες θέσεις εξέφρασε και ο πρόεδρο συλλόγου προβολής της Ανδριανούπολης Μπαχρί Ντινάρ ο οποίος δήλωσε «όταν τρώμε το βράδυ φοβόμαστε ποιος θα μας κλέψει το φαγητό μας το πρωί. Θα πρέπει άμεσα να καταγραφούν τα τούρκικα φαγητά και να βγει η λίστα τους. Και στο παρελθόν γειτονικές χώρες προσπάθησαν να κλέψουν πολλά τουρκικά φαγητά»

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου