Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

«Εκατοντάδες προβλήματα» στα πυρηνικά εργοστάσια της Ε.Ε.

Πριν από ενάμιση χρόνο, στη σκιά της πυρηνικής καταστροφής της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε τα πυρηνικά εργοστάσια που λειτουργούν σήμερα σε 14 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποβληθούν σε στρες τεστ. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, που θα οριστικοποιηθούν την Πέμπτη, αποκαλύπτουν εκατοντάδες προβλήματα, κυρίως στη Γαλλία.
Στόχος των τεστ ήταν να διαπιστωθεί εάν οι πυρηνικοί σταθμοί μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ακραία συμβάντα, όπως είναι οι σεισμοί και οι τρομοκρατικές ενέργειες. Σύμφωνα με τις διαρροές σε γαλλικά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι ειδικοί είδαν ότι σχεδόν σε όλους τους αντιδραστήρες πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στον τομέα της ασφάλειας. Η Γαλλία, που καλύπτει το 75-80% των
ενεργειακών της αναγκών από 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες, έρχεται τελευταία στην αξιολόγηση, όπως γράφει η Le Figaro.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η περίπτωση τεσσάρων αντιδραστήρων, σε δύο χώρες που δεν κατονομάζονται, οι οποίοι σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησης έχουν στη διάθεσή τους λιγότερο από μία ώρα για να αποκαταστήσουν τις λειτουργίες ασφαλείας. Αντιθέτως, τέσσερις χώρες διαθέτουν επιπλέον συστήματα ασφαλείας για τους πυρηνικούς τους αντιδραστήρες, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται σε περιοχές καλά θωρακισμένες από εξωτερικούς κινδύνους.
Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργούν 134 αντιδραστήρες σε 68 τοποθεσίες. Σε ακτίνα έως 30 χιλιομέτρων από 111 αντιδραστήρες ζουν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι. Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης, θα χρειαστούν 10 δισ. έως 25 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν.
«Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση είναι ικανοποιητική, αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού», επισήμανε σε ανακοίνωσή του μετά τις διαρροές ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. «Πρέπει να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας έχουν εφαρμοστεί σε κάθε πυρηνικό εργοστάσιο».
Οργανώσεις όπως η Greenpeace επέκριναν τα στρες τεστ λέγοντας ότι δεν υπήρξαν αρκετά ενδελεχή και πως, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, δεν πρόκειται να οδηγήσουν στο κλείσιμο αντιδραστήρων. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο «Εάν αυτή η προσπάθεια ήταν σοβαρή, η Κομισιόν θα έπρεπε να προτείνει το κλείσιμο επίφοβων ή παλαιών αντιδραστήρων», λέει η πρόεδρος του κόμματος Ρεμπέκα Χαρμς. «Το ελάχιστο καθήκον της είναι να πιέσει προκειμένου να διορθωθούν τα ελαττώματα που επισημαίνονται στην έκθεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου