Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ισπανία: Νίκη του κυβερνώντος κόμματος στη Γαλικία

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι κέρδισε, σύμφωνα με τα έξιτ πολ, τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλικία, που θεωρούνταν κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση και την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις έκλεισαν οι κάλπες, στη Γαλικία το Λαϊκό Κόμμα όχι μόνο διατηρεί την απόλυτη πλειοψηφία και τον έλεγχο της κυβέρνησης, αλλά ενισχύεται, καταλαμβάνοντας 39 με 42 έδρες, από 38 που είχε έως σήμερα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα
αποσπά 18 με 20 έδρες και τα δύο εθνικιστικά κόμματα 15 με 18.
Εκλογές διεξήχθησαν ταυτόχρονα και στη Χώρα των Βάσκων όπου τα έξιτ πολ δίνουν τη νίκη στα αυτονομιστικά κόμματα, ένα χρόνο μετά την ιστορική ανακοίνωση της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, στις 20 Οκτωβρίου 2011, ότι τερματίζει τη βία.
Συγκεκριμένα το Εθνικιστικό Κόμμα των Βάσκων (PNV) αποσπά 24 με 27 έδρες, η αυτονομιστική αριστερά που ανασυγκροτήθηκε υπό το συνασπισμό EΗ Bindu 23 με 26, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 13 με 15 και το Λαϊκό Κόμμα 9 με 11 έδρες.
Το εθνικιστικό μέτωπo στη Χώρα των Βάσκων αναμένεται να αποτελέσει μια επιπλέον πρόκληση για τον πρωθυπουργό Ραχόι, ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία, μια ισχυρή περιοχή της βορειοανατολικής Ισπανίας. Η οικονομική κρίση τροφοδοτεί το εθνικιστικό συναίσθημα και οι Καταλανοί θα αναδείξουν με τη σειρά τους στις 25 Νοεμβρίου τους εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου