Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Στα όρια ενεργειακής φτώχειας ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Ελλάδα

Στα όρια ενεργειακής φτώχειας ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Ελλάδα
Στα όρια ενεργειακής φτώχειας βρίσκεται το 20% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, καθώς δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στα ιδιαίτερα υψηλά κόστη για επαρκή θέρμανση του σπιτιού, είτε πρόκειται για πετρέλαιο, είτε για ηλεκτρική ενέργεια ή ακόμα και φυσικό αέριο.
Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στα ιδιαίτερα υψηλά κόστη που επέφερε η εξίσωση φόρου του θέρμανσης με το κίνησης. Ήδη οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική στην ευρεία καταναλωτική αγορά, καθώς υπόσχονται καλύτερες επιδόσεις και μικρότερες δαπάνες θέρμανσης.
Το σίγουρο είναι πως με την ανατροπή των έως σήμερα δεδομένων, μεγάλη μερίδα ανθρώπων διερωτάται πόσο στοιχίζουν οι εναλλακτικές πηγές θέρμανσης. Σε πολλές περιπτώσεις, μολονότι
απαιτείται χαμηλή δαπάνη για την αγορά μιας εστίας θέρμανσης, ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος και η κατανάλωση σε κιλοβατώρες είναι το κύριο ζητούμενο που απασχολεί όσους υποψήφιους αγοραστές αναζητούν εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. ώως λοιπόν θα πρέπει να θωρακιστούμε, ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνατότητες;
Στα όρια ενεργειακής φτώχειας ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Ελλάδα
Σ' ένα πρακτικό οδηγό η Greenpeace, συνιστά τη θωράκιση του σπιτιού μας ενάντια στις θερμοκρασιακές μεταβολές και αν μπορούμε, να στραφούμε σε εναλλακτικά συστήματα θέρμανσης, προκειμένου να απαλλαγούμε για πάντα από το? πανάκριβο πετρέλαιο.
Μάλιστα, μέσω μιας πρακτικής εφαρμογής επιχειρεί να ενημερώσει για τα συνολικά κόστη που θα καταβάλουν φέτος τα νοικοκυριά, συγκρίνοντας τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης με τις αντίστοιχες σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Έτσι λοιπόν, με μια μέση τιμή 1,45 ευρώ το λίτρο, για 1.200 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, το κόστος εκτινάσσεται στα 1.740 ευρώ. Ενώ, συγκρίνοντας το ανάλογο κόστος κατανάλωσης με το φυσικό αέριο, το σύνολο διαμορφώνεται στα 1.160 ευρώ. Στην περίπτωση χρήσης κλιματιστικού, η μέση ανάλογη τιμή φτάνει στα 1.044 ευρώ, ενώ στην περίπτωση εναλλακτικών μορφών θέρμανσης, όπως βιομάζα και γεωθερμία το κόστος περιορίζεται στα 799 ευρώ και 402 ευρώ αντίστοιχα.
Στα όρια ενεργειακής φτώχειας ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Ελλάδα
Την ίδια στιγμή, πρωταγωνιστής στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα αναδεικνύεται η χρήση κλιματιστικού, καθώς στην ίδια ποσότητα κατανάλωσης (1.200 λίτρα) πετρελαίου θέρμανσης, εκπέμπει 4,2 τόνους CO2.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εφαρμογή της Greenpeace, στη καύση 1.200 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης, εκπέμπονται 3,5 τόνοι, ενώ στην περίπτωση του φυσικού αερίου και της γεωθερμίας οι εκπομπές CO2 ανέρχονται σε 2 και 2,1 τόνους αντίστοιχα!
Κλιματισμός και Φυσικό Αέριο
Στα όρια ενεργειακής φτώχειας ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Ελλάδα
Πρακτικά όμως, τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές εάν, για παράδειγμα, θέλουν να απαλλαγούν από το πετρέλαιο θέρμανσης, στρεφόμενοι στον κλιματισμό ή το φυσικό αέριο;
Σύμφωνα με την Greenpeace, η κατανάλωση ρεύματος του κλιματιστικού προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα κατανάλωση ρεύματος που έχουμε για τις υπόλοιπες ανάγκες του σπιτιού μας, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουμε τιμολογιακή κλίμακα στους λογαριασμούς!
Επιπλέον, τα κλιματιστικά δεν θερμαίνουν το κτίριο αλλά τον αέρα. Η θέρμανση που προσφέρουν δεν διαρκεί αλλά χάνεται αμέσως με το που κλείνουν, με αποτέλεσμα να τα χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερη ώρα σε αντίθεση με τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης που διατηρούν ζεστό το σπίτι αρκετή ώρα αφού σβήσει ο λέβητας (ανάλογα και με τη μόνωση του σπιτιού).
Η ποιότητα θέρμανσης που προσφέρουν υπολείπεται κατά πολύ σε σχέση με ένα κεντρικό σύστημα που ζεσταίνει τα σώματα του καλοριφέρ. Δεν κατανέμουν τη θερμότητα με ομαλό τρόπο και ξηραίνουν τον αέρα δημιουργώντας πολλές φορές μία αίσθηση δυσφορίας, ειδικότερα σε άτομα με ευαίσθητο αναπνευστικό. Ωστόσο, για όσους σκέφτονται τη λύση του φυσικού αερίου, δεν θα πρέπει να παραβλέπουν δύο βασικές παραμέτρους: Το φυσικό αέριο -όπως το πετρέλαιο- είναι ένα εισαγόμενο και η τιμή του επηρεάζεται από διεθνείς οικονομικούς ή πολιτικούς παράγοντες. Ενώ ως ορυκτό καύσιμο, η καύση του εκλύει διοξείδιο του άνθρακα συμβάλλοντας στις κλιματικές αλλαγές, αν και οπωσδήποτε σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το πετρέλαιο.
  • Πρωταγωνιστής στην εκπομπή CO2 αναδεικνύεται η χρήση κλιματιστικού, καθώς εκπέμπει 4,2 τόνους
  • Στην καύση 1.200 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης εκπέμπονται 3,5 τόνοι
  • Με μια μέση τιμή 1,45 ευρώ το λίτρο, για 1.200 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, το κόστος εκτινάσσεται στα 1.740 ευρώ
Βασικές παραδοχές
Σύγκριση βάσει παραγόμενης θερμική kWh
Τιμή πετρελαίου 1,45 ευρώ/λίτρο. Φυσικό αέριο περίπου 30-35% φθηνότερο. Για το κλιματιστικό έχει υπολογιστεί αυξημένη τιμή ηλεκτρικής κιλοβατώρας (αλλαγή κλίμακας στα τιμολόγια της ΔΕΗ λόγω κατανάλωσης) και αυξημένη χρήση σε σχέση με τα κεντρικά συστήματα θέρμανσης, προκειμένου να επιτευχθούν παρόμοια επίπεδα θερμικής άνεσης.
Κεντρική Θέρμανση
Πώς να μειώσετε τις απώλειες
Μέσα από ένα εγχειρίδιο «εντολών» που παρουσιάζεται παρακάτω, μπορείτε να επιτύχετε σημαντικά οφέλη και εξοικονόμηση χρημάτων κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Συγκεκριμένα:
  • Βάλε το θερμοστάτη στους 19-20 °C. Για κάθε βαθμό που χαμηλώνεις το θερμοστάτη εξοικονομείς 1-2 % σε ενέργεια, κάτι που μπορεί να έχει διαφορά στο λογαριασμό σου έως και 10%.
  • Προσάρμοσε τις ενδυματολογικές σου συνήθειες ανάλογα με την εποχή, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Τα ρούχα είναι η θερμομόνωση του σώματος!
  • Απομόνωσε τους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται ρυθμίζοντας τον διακόπτη στα σώματα του καλοριφέρ.
  • Κλείνε τα εξωτερικά παραθυρόφυλλα το βράδυ ή όταν φυσάει.
  • Άνοιγε τις κουρτίνες και τα σκίαστρα στα νότια παράθυρα για να επιτρέπεις στον ήλιο να περάσει στους εσωτερικούς χώρους.
  • Εντόπισε τα κουφώματα που «μπάζουν» και αεροστεγάνωσέ τα. Μείωσε τις απώλειες θερμότητας και βελτίωσε τις συνθήκες θερμικής άνεσης.
  • Εγκατέστησε ένα σύστημα αντιστάθμισης σε πολυκατοικίες για την αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας του προσαγόμενου θερμού νερού στα καλοριφέρ, σε συνάρτηση με την εξωτερική θερμοκρασία και την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία.
  • Κλείσε την πεταλούδα της καμινάδας του τζακιού όταν δεν το χρησιμοποιείς.
  • Εξαέρωσε περιοδικά τα καλοριφέρ. Μην τα σκεπάζεις.
  • Συντήρησε την εγκατάσταση θέρμανσης στο τέλος του χειμώνα. Έτσι βελτιώνεται η απόδοση, μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων και η ρύπανση της ατμόσφαιρας και ο εξοπλισμός έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
  • Αν πάντως μπορείς να διαθέσεις χρήματα για ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σου, μόνωσε τη σκεπή, την οροφή, το λέβητα και τις εξωτερικές σωληνώσεις της κεντρικής θέρμανσης. Άλλαξε τα παλιά κουφώματα και βάλε διπλά τζάμια. Όσο πιο καλά μονωμένο είναι το σπίτι σου, τόσο καλύτερα θα «κρατάει» τη ζέστη από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης.                       ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου