Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ Τριάντα ένα μέτρα για την αγορά υγρών καυσίμων

Τριάντα ένα μέτρα για την αγορά υγρών καυσίμων
Τριάντα ένα μέτρα για την τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά των υγρών καυσίμων και την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που ανεβάζουν τις τιμές καθώς και για την πάταξη του λαθρεμπορίου προτείνει στην κυβέρνηση η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τα μέτρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι:
Στάδιο διύλισης
1) Να υποχρεωθούν οι εταιρείες διύλισης να γνωστοποιούν στη ΡΑΕ και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το κόστος τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας που χρεώνουν τις εταιρείες εμπορίας και τους μεγάλους τελικούς καταναλωτές.
2) Να υποχρεωθούν οι εταιρείες διύλισης να προβαίνουν σε αναλυτικό επιμερισμό των στοιχείων
κόστους που περιλαμβάνονται στην προσαύξηση που χρεώνουν τις εταιρείες εμπορίας και τους μεγάλους τελικούς καταναλωτές, και να γνωστοποιούν τα στοιχεία αυτά στη ΡΑΕ και στο υπουργείο Ανάπτυξης.
3) Να συσταθεί Ανεξάρτητος Οργανισμός Τήρησης Αποθεμάτων Ασφαλείας.
4) Να καταργηθεί η πρόβλεψη για ελάχιστη χρονική διάρκεια ενός έτους για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας.
5) Να δοθεί άμεσα, στο πλαίσιο και της ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2009/119/ΕΚ, η δυνατότητα τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας σε άλλες χώρες της Ε.Ε. έως και 30%.
6) Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα χρήσης αποθηκευτικών χώρων: α) σε παροπλισμένα στρατόπεδα και β) σε χώρους μεγάλων τελικών καταναλωτών (ΔΕΗ κ.λπ.), για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας.
Χονδρικό εμπόριο
7) Να καταργηθεί η απαίτηση ελάχιστου κεφαλαίου γιατις άδειες εμπορίας καυσίμων.
8) Να επιτραπεί η λειτουργία αποθηκευτικών χώρων που συνδέονται αποκλειστικά με βυτιοφόρα οχήματα.
9) Να καταργηθεί η απαίτηση ελάχιστου αριθμού επαναπληρούμενων φιαλών υγραερίου για τη χορήγηση άδειας εμπορίας υγραερίου.
10) Να θεσπιστεί η υποχρεωτική σύναψη γραπτών συμβάσεων μεταξύ εταιρειών χονδρικής και λιανικής εμπορίας υγρών καυσίμων, στις οποίες θα αποτυπώνεται εκ των προτέρων, η πιστωτική πολιτική και η πολιτική παροχών - εκπτώσεων.
11) Να υποχρεωθούν οι εταιρείες εμπορίας να αναγράφουν τη χρονική διάρκεια που θα δίνονται οι εκπτώσεις στα εκδιδόμενα παραστατικά.
12) Να καταργηθεί η υποχρέωση αποθήκευσης προϊόντων δύο τουλάχιστον κατηγοριών από τα Ελαφρά, Μεσαία και Βαρέα κλάσματα πετρελαίου προκειμένου να χορηγηθεί άδεια χονδρικής εμπορίας.
13) Να προσδιορισθεί σε κατ' ανώτατο όριο 7.000 κυβικά μέτρα ο απαιτούμενος ελάχιστος όγκος αποθηκευτικών χώρων.
14) Να προσδιορισθεί σε κατά ανώτατο όριο μία πενταετία, η απαιτούμενη ελάχιστη διάρκεια της μίσθωσης ή παραχώρησης χρήσης αποθηκευτικών χώρων για την απόκτηση άδειας χονδρικής εμπορίας.
Λιανικό εμπόριο
15) Να καταργηθεί ο περιορισμός ότι οι Προμηθευτικοί Συνεταιρισμοί και οι Κοινοπραξίες δεν επιτρέπεται να διαθέτουν ή να χρησιμοποιούν ίδιους αποθηκευτικούς χώρους πέραν αυτών που προβλέπονται από τις άδειες των πρατηρίων.
16) Να καταργηθεί ο περιορισμός ότι οι Προμηθευτικοί Συνεταιρισμοί και οι Κοινοπραξίες δεν επιτρέπεται να διαθέτουν ή να χρησιμοποιούν βυτιοφόρα οχήματα πέραν αυτών που προβλέπονται από τις άδειες των πρατηρίων.
17) Να καταργηθεί ο περιορισμός μέγιστου αριθμού αδειών κυκλοφορίας των βυτιοφόρων Ι.Χ. που επιτρέπεται να χορηγηθούν σε πρατηριούχους.
18) Να καταργηθεί ο περιορισμός ελάχιστου και μέγιστου μεικτού βάρους των βυτιοφόρων Ι.Χ. των οποίων η άδεια κυκλοφορίας επιτρέπεται να χορηγηθεί σε πρατηριούχους.
19) Να επιτραπεί η διακίνηση πετρελαιοειδών προϊόντων με βυτιοφόρο, σε κάτοχο άδειας λιανικής εμπορίας.
20) Να καταστεί αποκλειστική η ευθύνη των κατόχων Άδειας Λιανικής Εμπορίας «Ανεξάρτητου Πρατηρίου» για την ποιότητα και ποσότητα των προϊόντων που διακινούν.
21) Να καταργηθεί ο περιορισμός μέγιστου αριθμού αδειών κυκλοφορίας των βυτιοφόρων Ι.Χ. που επιτρέπεται να χορηγηθούν σε πωλητές πετρελαίου θέρμανσης.
22) Να καταργηθεί ο περιορισμός ελάχιστου και μέγιστου μεικτού βάρους των βυτιοφόρων Ι.Χ. που η άδεια κυκλοφορίας επιτρέπεται να χορηγηθεί σε πωλητές πετρελαίου θέρμανσης.
23) Να ισχύσει ενιαία ρύθμιση ως προς το ανώτατο ηλικιακό όριο βυτιοφόρων.
24) Να τοποθετηθούν ηλεκτρονικοί πίνακες στους εθνικούς αυτοκινητόδρομους με τη λιανική τιμή πώλησης των υγρών.
25) Να διερευνηθεί η δυνατότητα αναθεώρησης των συμβάσεων των ΣΕΑ.
26) Να τροποποιηθεί το άρθρο 7 παρ. 6 του ν. 3054/2002, ώστε οι πωλητές πετρελαίου θέρμανσης που δεν διαθέτουν αποθηκευτικές εγκαταστάσεις δύνανται να προμηθεύονται τα προϊόντα, τόσο από άλλους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης με εγκαταστάσεις όσο και από άλλη εταιρεία πετρελαιοειδών με εγκαταστάσεις.
27) Να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή της τιμής και της ποσότητας των υγρών καυσίμων στις αποδείξεις.
28) Να εγκατασταθούν συστήματα εισροών - εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης πετρελαιοειδών.
29) Να καταργηθεί η δυνατότητα επιβολής κατώτατης τιμής πώλησης.
30) Να καταργηθεί η απαγόρευση διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης από τα πρατήρια εθνικών αυτοκινητοδρόμων.
31) Να καταργηθεί η υποχρέωση του κατόχου άδειας πρατηρίου να ασκεί τη δραστηριότητα του πωλητή πετρελαίου θέρμανσης εκτός του χώρου των δεξαμενών του πρατηρίου.
Του Χρήστου Κολώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου