Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ξάνθη: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα σχολεία λόγω υποσιτισμού

Ξάνθη: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα σχολεία λόγω υποσιτισμούΜεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το πρόβλημα υποσιτισμού στα δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, με περισσότερα από 300 παιδιά να μην έχουν να φάνε, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους, από τα συρρικνωμένα εισοδήματά τους, και δεδομένου του μέγάλου ποσοστού ανεργίας.
Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος τόνισε ότι η καταγραφή ξεκίνησε πέρσι, όταν διαπιστώθηκε το πρόβλημα και συνεχίστηκε φέτος όπου το πρόβλημα εντείνεται, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών που έρχονται στα σχολεία υποσιτιζόμενα. Ο ίδιος
διευκρίνισε, ότι πρόκειται για παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπου πιθανόν ο ένας από τους δυο γονείς να είναι άνεργος ή ακόμα και οι δυο γονείς. Ο διευθυντής συμπλήρωσε ότι φέτος το πρόβλημα οξύνθηκε γιατί οι οικογένειες αυτών των παιδιών είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν και το αντίτιμο του εισιτηρίου προκειμένου τα παιδιά να μεταφερθούν με το ΚΤΕΛ ή το ταξί για να πάνε στο σχολείο.
Το κόστος αυτό, επισημαίνει, «για μια οικογένεια με έναν ή δυο άνεργους γονείς είναι πραγματικά μεγάλο και τις περισσότερες φορές αφαιρείται από τα χρήματα που δίνονται στα παιδιά για πρωινό». Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των υποσιτιζόμενων μαθητών προέρχεται από σχολεία του κέντρου που βρίσκονται δηλαδή μέσα στην πόλη της Ξάνθης.
Όπως πέρσι έτσι και φέτος το πρόβλημα που παρουσιάστηκε θα λυθεί με την ενίσχυση της διατροφής των παιδιών μέσα από την εθελοντική προσφορά προϊόντων τα οποία θα δίνονται στα παιδιά για πρωινό. Ήδη όπως υπογραμμίζει ο κ. Μελισσόπουλος σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων και κοινωνικούς φορείς της Ξάνθης γίνεται προσπάθεια ώστε να δίνονται σουσαμένια κουλούρια στα παιδιά που έχουν ανάγκη πρωινού.
Ο διευθυντής επισημαίνει πως η ανταπόκριση των κοινωνικών φορέων αλλά και πολλών αρτοποιείων της Ξάνθης είναι συγκινητική. Ωστόσο, σημειώνει ότι ακόμα και αυτή η χειρονομία των αρτοποιείων σκοντάφτει πολλές φορές στην γραφειοκρατία, αφού για τα προϊόντα που διατίθενται δωρεάν δεν κόβονται παραστατικά πώλησης και στους ελέγχους του ΣΔΟΕ οι μικρές αυτές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου