Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Στίγκλιτς: Ευρώ=πόλεμος;

Στίγκλιτς: Ευρώ=πόλεμος;Μια ρηξικέλευθη προσέγγιση που θα μπορούσε να οδηγήσει συνειρμικά στο ευρώ=πόλεμος διατύπωσε ο νομπελίσας οικονομλόγος και φίλος του Γ. Παπανδρέου, Τζόζεφ Στίγκλιτς. Σε συνέντευξη πυο παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Στίγκλιτς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "Το ευρώ διχάζει τους Ευρωπαίους και δεν είναι καλό για την ειρήνη".
«Όλοι οι εξωτερικοί παρατηρητές θα συμφωνήσουν ότι το ευρώ και η πολιτική διάσωσης του ευρώ διχάζουν αυτήν τη στιγμή τους Ευρωπαίους. Υπάρχουν διαφωνίες
ανάμεσα σε κράτη, αλλά επίσης και στο εσωτερικό κρατών όπου εξτρεμιστικά και εθνικιστικά ρεύματα καθίστανται ισχυρότερα. Αυτό δεν είναι καλό για την ειρήνη. Συνολικά, το ευρώ ήταν αντιπαραγωγικό», τονίζει ο Στίγκλιτς.
«Η σημερινή κατάσταση είναι ασταθής και θα οδηγήσει ή σε μεγαλύτερη ολοκλήρωση ή σε μικρότερη«, Είναι πιθανό οι πατέρες του ευρώ να είχαν δίκιο (όταν θέσπιζαν το ενιαίο αυτό νόμισμα), αλλά βεβαίως φαντάζονταν μια φυσική εξέλιξη προς μια πολιτική ένωση, όχι μια αναγκαστική ένωση για να αποτραπεί η καταστροφή», επισημαίνει ο αμερικανός οικονομολόγος, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας το 2001.
Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς χαιρέτισε εξάλλου τη βράβευση της ΕΕ με το Νόμπελ Ειρήνης.
«Η ΕΕ δημιουργήθηκε ως ένα σχέδιο για την ειρήνη και εγγυήθηκε την ειρήνη στην Ευρώπη. Συνεπώς, άξιζε να πάρει το βραβείο», τόνισε.
«Όμως, η ΕΕ δεν είναι το ίδιο με την Ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Στίγκλιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου