Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Τιτλοποιήθηκε το δάνειό σου; Έχασες!

eforiaΔεμένοι χειροπόδαρα με στεγαστικά δάνεια που δεν μπορούν να επιμηκυνθούν ή να μειωθούν οι μηνιαίες δόσεις τους είναι περίπου 28.000 δημόσιοι υπάλληλοι εργαζόμενοι κυρίως στο υπουργείο Οικονομικών.
Τα δάνεια που έλαβαν από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τιτλοποιήθηκαν το 2006 με ειδική ρύθμιση που είχε προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη και η οποία είχε ουσιαστικά σαν βασικό στόχο να εξασφαλιστούν έκτακτα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό το 2006 όταν γινόταν η τότε προσπάθεια για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Έτσι ενώ πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι κατάφεραν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους μειώνοντας την πίεση πάνω στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, υπάρχουν χιλιάδες άλλοι οι οποίοι πληρώνουν το σύνολο της δόσης. Μάλιστα, το
ποσό του δανείου παρακρατείται αυτόματα από τη μηνιαία μισθοδοσία τους. Αυτό έχει σε πολλές περιπτώσεις σαν αποτέλεσμα ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι να λαμβάνουν εκκαθαριστικό μισθοδοσίας με μερικές δεκάδες ευρώ!
Το θέμα έχει απασχολήσει το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, οι όροι της σύμβασης βάσει της οποίας έγινε η τιτλοποίηση δεν αφήνει περιθώρια για τη θέσπιση ρυθμίσεων. Το χρονικό της ιστορίας έχει ως εξής. Τον Αύγουστο του 2006 η διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προχώρησε στην τιτλοποίηση των εσόδων από περίπου 28.000 στεγαστικά δάνεια που είχαν χορηγηθεί μετά το 2005. Τα δάνεια αυτά πουλήθηκαν από τις αναδόχους τράπεζες σε επενδυτές σε όλον τον κόσμο και το ΤΠΔ εισέπραξε το ποσό των περίπου 950 εκατ. ευρώ. Μετά την τιτλοποίηση το υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει σε διαδοχικές μειώσεις του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΠΔ στο οποίο είναι βασικός μέτοχος, συνολικού ποσού περίπου 400 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά είχαν εγγραφεί ως έσοδα στον προϋπολογισμό του 2006. Τα έσοδα από την εξυπηρέτηση των δανείων οδηγούνται στην εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) Grifonas η οποία τα μοιράζει στη συνέχεια στους κατόχους των σχετικών τίτλων.
Το 2010 ψηφίστηκε νόμος που έδωσε τη δυνατότητα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να προχωρήσει σε ρυθμίσεις των στεγαστικών δανείων που έχει χορηγήσει. Με βάση τις αποφάσεις που έλαβε στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο του ΤΠΔ εφαρμόζοντας το νόμο, δόθηκε η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με διάφορους τρόπους, όπως με επιμήκυνση της συνολικής διάρκειάς τους έως 40 έτη ή μείωση της καταβαλλόμενης δόσης κατά 50% για έως και πέντε χρόνια. Μάλιστα σε εξαιρετικές περιπτώσεις γίνεται και πλήρης αναστολή εξυπηρέτησης των δανείων για έως και 24 μήνες.
Από τις παραπάνω διευκολύνσεις, ωστόσο, εξαιρούνται περίπου οι 28.000 υπάλληλοι του δημοσίου (κυρίως του υπουργείου Οικονομικών) των οποίων τα δάνεια έχουν τιτλοποιηθεί. Στη σχετική σύμβαση της τιτλοποίησης υπάρχει πρόβλεψη που ουσιαστικά απαγορεύει την οποιαδήποτε μορφής αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων.
(πηγή: capital)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου