Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Με το άγχος της δόσης ο Σαμαράς στο Παρίσι



Με άλλον αέρα πίστευε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ότι θα έφτανε σήμερα στο Παρίσι, διεκδικώντας αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και επενδύσεις για την Ελλάδα, και με άλλο προσγειώθηκε στην πόλη του φωτός.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί με τις λίστες, η εμπλοκή με την τρόικα, το πηγαινέλα με την πολιτική ή μη διαπραγμάτευση των μέτρων έχουν φέρει βαριά σύννεφα πάνω από το Μαξίμου.

Ο Αντώνης Σαμαράς διαπιστώνει ότι πλέον αντίπαλός του είναι ο χρόνος, καθώς τα
χρονοδιαγράμματα έχουν πέσει έξω, παρά τις προσπάθειες να έχουν κλείσει τα μέτρα και η συμφωνία με την τρόικα έως τη Δευτέρα. Η αγωνία για την εκταμίευση της δόσης περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών, μια και απ’ ό,τι φαίνεται οι δάνειες δυνάμεις εκβιάζουν να μην ανάψουν πράσινο φως πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή το κυρίαρχο στοιχείο στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ο φόβος να μην προλάβει η ελληνική πλευρά τις ημερομηνίες και δεν εκταμιευτεί έγκαιρα η δόση, κάτι που, αν συμβεί, θα τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Αυτό ίσως οδηγήσει σε κλείσιμο συμφωνίας άρον άρον, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες όσον αφορά τη σκληρότητα των μέτρων αλλά και τις αντιδράσεις στην κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση που προχθές υποστήριζε ότι πάει για πολιτική διαπραγμάτευση, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τους εκπροσώπους των δάνειων δυνάμεων, από χθες έβαλε ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών τους τροϊκανούς.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σήμερα στο Παρίσι είναι προσκεκλημένος στην κεντρική εκδήλωση της επετείου των 125 χρόνων της «Herald Tribune» και των «New York Times».

Ο κ. Σαμαράς θα πραγματοποιήσει ομιλία στο συνέδριο με θέμα «Restoring European Competitiveness on the World Stage».

Στο συνέδριο έχουν κληθεί να μιλήσουν προσωπικότητες όπως ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής Φίλιπ Σταρκ, ο πρόεδρος της Ferrari Λούκα Κορντέρο ντι Μοντετσέμολο, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Ιθαγένεια Βίβιαν Ρέντινγκ.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου