Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Κύπρος: «Ενεργειακή ανταπόδοση» θέλουν οι Ρώσοι για δάνειο

Κύπρος: «Ενεργειακή ανταπόδοση» θέλουν οι Ρώσοι για δάνειο"Ενεργειακή ανταπόδοση" θεωρεί η Ρωσία ότι θα πρέπει να έχει ένα δάνειό της προς την Κύπρο, ήτοι ευνοϊκά συμβόλαια σε ρωσικές εταιρίες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία εκτιμώνται σε 60 τρισ. κυβικά πόδια, όπως είπε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου της νήσου, Σόλων Κασίνης.
Όπως είπε ο τελευταίος στο ΡΙΚ, μόνο στο τεμάχιο 12 τα κοιτάσματα πιθανόν να ανέρχονται σε 8 - 12 τρισ. κυβικά πόδια, ποσότητα που αρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της
Κύπρου για 250 χρόνια.

Η συνολική αξία του τεμαχίου 12 υπολογίζεται σε 350 δισ. ευρώ, ενώ το καθαρό κέρδος μόνο για το συγκεκριμένο τμήμα, αν αφαιρεθεί το κόστος ανόρυξης και εκμετάλλευσης, ανέρχεται στα 86 δισ. ευρώ.

Η συνολική αξία των τεμαχίων στην κυπριακή ΑΟΖ ανέρχεται σε 2,01 δισ. ευρώ. Το καθαρό κέρδος εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 800 δισεκατομμύρια, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κασίνη.

Και οι δύο εκτιμήσεις αφορούν μόνο το φυσικό αέριο και όχι το πετρέλαιο.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Δούμας, που συναντήθηκε εχθές με τον Κύπριο υποψήφιο Γιώργο Λιλλήκα, έκανε λόγο για "αμοιβαία, απαντητική πολιτική" έναντι της χώρας του από την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου