Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Παιχνίδια χρεοκοπίας από την Τρόικα

Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και τρόικας συνεχίζονται με τη δεύτερη, να τεντώνει το σχοινί και να φέρνει αντιρρήσεις σε τέτοιο βαθμό που να ωθεί τη χώρα σε χρεοκοπία. Στην παραπάνω διαπίστωση προχώρησε η Αpha Bank, η οποία στο εβδομαδιαίο δελτίο των αναλυτών της επισημαίνει ότι η τρόικα εξακολουθεί να υποβάλλει την Ελλάδα σε «τεστ κοπώσεως» προσαρμογής και σε ασκήσεις ταμειακής αντοχής, προκαλώντας «απολύτως αναίτια καθυστέρηση».
«Σε μία κατάσταση που θυμίζει μέρες Οκτωβρίου 2011 η χώρα ωθείται σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση με την καθυστέρηση καταβολής της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ», τονίζουν οι αναλυτές και χαρακτηρίζουν αναίτια αυτή στάση.

Όπως επισημαίνουν, από το Προσχέδιο που δημοσιεύτηκε προκύπτει η απολύτως ικανοποιητική και
σύμφωνα με τους στόχους εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2012, ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη προσδιορίσει σαφώς συγκεκριμένα και εξαιρετικά επώδυνα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία μέτρα, ύψους 13,5 δισ. ευρώ για να εξασφαλίσει την ομαλή εκτέλεση των Προϋπολογισμών 2013-2014. Ετσι, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι τα απαιτούμενα μέτρα αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών για την εκτέλεση το 2013 θα είναι λιγότερα από τα μέτρα που ήδη θεσμοθετεί η κυβέρνηση.
Παράλληλα, η μεγάλη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η ήδη εμφανής εντατικοποίηση της προσπάθειας για δυναμική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων με προσέλκυση και ξένων κεφαλαίων και η κανονική καταβολή των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας είναι βέβαιο ότι θα περιορίσουν σημαντικά την ύφεση το 2013 και ότι θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας από το 2014.
Με αυτά τα δεδομένα, το χρέος μπορεί να διαμορφωθεί κάτω από το 179,3% του ΑΕΠ το 2013, που προβλέπεται στο προσχέδιο, με την υπόθεση της πλήρους καταβολής των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 43,4 δισ. ευρώ στο τελευταίο 3μηνο του 2012 και 24 δισ. ευρώ το 2013.
Στο μέτωπο, όμως, της τρόικας το προσχέδιο τείνει να ακυρωθεί, ενώ οι πιέσεις συνεχίζονται και οι αντιρρήσεις τους έχουν δημιουργήσει χάσμα στη συμφωνία που αγγίζει 2,5 δισ. ευρώ. Από τις συναντήσεις με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, όπου συνεχίζονται και σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι οι δανειστές αμφισβητούν την πρόβλεψη για την ύφεση του 2013 που η κυβέρνηση τοποθετεί στο 3,8%. Εκτιμούν ότι το ΑΕΠ την επόμενη χρονιά θα υποχωρήσει κατά 5%, ανατρέποντας έτσι τις εκτιμήσεις αναφορικά και με την εξέλιξη του χρέους. Μάλιστα συζητούν τα μέτρα της επόμενης χρονιάς να αυξηθούν από τα 7,8 δισ. ευρώ στα 9,5 δισ, γεγονός που προκαλεί μεγαλύτερη ύφεση το 2013 και ταυτόχρονα απομακρύνει και την επιμήκυνση.
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΦΛΩΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου