Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Σύνοδος Κορυφής: Αντιπρόταση Σαμαρά, για λύση-πακέτο για τον Ευρωπ. Νότο


Η στάση της Τρόικας και κυρίως το γεγονός ότι και δημόσια πλέον αποτυπώνεται ξεκάθαρα η διαφορετική προσέγγιση για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. αναγκάζουν την Αθήνα να μεταβάλλει συνεχώς τους σχεδιασμούς και τα χρονοδιαγράμματα που θέτει. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως τελικά η συμφωνία για τα μέτρα και κυρίως το δημοσιονομικό πακέτο θα κλείσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όμως πλέον είναι σαφές πως στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική λύση-πακέτο για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν
προβλήματα και η οποία φαίνεται να προωθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αύριο Δευτέρα, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Αντώνη Σαμαρά να ετοιμάζει την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί την Τέταρτη στο Βουκουρέστι και φυσικά στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, τα μέτρα ενδέχεται να κατατεθούν στη Βουλή είτε στο τέλος Οκτωβρίου είτε στις αρχές Νοεμβρίου και πάντα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Δηλαδή θα πραγματοποιηθεί μια συνεδρίαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια μια συνεδρίαση της Ολομέλειας με συγκεκριμένο αριθμό ομιλητών από κάθε κόμμα.
Μέχρι την τελευταία στιγμή μάλιστα θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια μαζί με το πακέτο μέτρων να περάσει μια δέσμη διαρθρωτικών αλλαγών και να κλειδώσουν δύο-τρεις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις. Ο στόχος του πρωθυπουργού είναι να στείλει προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα πως κάτι έχει αρχίσει να κινείται στη χώρα…
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχούν για πιθανές διαρροές κατά την ψηφοφορία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ εκτιμούν πως και η ελληνική κοινωνία παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει έχει κατανοήσει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη σωτηρία της χώρας. Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την «ωριμότητα» που επέδειξαν οι πολίτες κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Στόχος του Αντ. Σαμαρά είναι να υπάρξει μια θετική αξιολόγηση από την Τρόικα και να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ πιθανότατα από ένα έκτακτο Eurogroup που θα συνεδριάσει λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Απώτερος στόχος του πρωθυπουργού όμως παραμένει η ένταξη της Ελλάδας σε μια συνολική ευρωπαϊκή λύση για τον Νότο. Η Αθήνα δεν θα έλεγε όχι φυσικά σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και σε μια πιο ενεργή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις προσπάθειες στήριξης της ελληνικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα στη μείωση των επιτοκίων ή στη μετακύλιση του χρόνου αποπληρωμής των κρατικών ομολόγων που κατέχει η τράπεζα.
Ο Αντ. Σαμαράς θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ενισχυμένος μάλιστα από την επίσκεψη Μέρκελ, η οποία πλέον αποτελεί ουσιαστικό σύμμαχο για την Ελλάδα, και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα θέσει το θέμα της σημασίας που έχει για την Ελλάδα η άμεση εκταμίευση της δόσης.
Με την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ και την επιμήκυνση η Αθήνα θα πάρει μια ανάσα, καθώς με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ενισχυθεί και η ρευστότητα. Από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία, αν αφαιρεθεί το κυκλικό έλλειμμα, δηλαδή το έλλειμμα που οφείλεται στις συνθήκες ύφεσης, τότε η ελληνική οικονομία είναι έστω και οριακά πλεονασματική. Ομως σε κάθε περίπτωση επικρατούν ακόμα αμφιβολίες για το κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο πρωθυπουργός καλείται να δώσει τη μάχη του στην Ευρώπη για να πείσει τους ομολόγους του αφενός ότι η αναστροφή της αρνητικής κατάστασης στην Ελλάδα έχει μπει σε καλό δρόμο και αφετέρου ότι η χώρα μας θα τηρήσει όλες της τις δεσμεύσεις. Παράλληλα θα κληθεί να πείσει και την ελληνική κοινωνία πως το πακέτο αυτών των μέτρων θα είναι το τελευταίο και πως σιγά σιγά μπαίνουν οι βάσεις για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος.

Ο «λαβωμένος» Βενιζέλος και ο μίνι ανασχηματισμός
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ Μαξίμου δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η υπόθεση με τη «λίστα Λαγκάρντ» έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό το κύρος του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μάλιστα αναμένουν να δουν τις προεκτάσεις και τις συνέπειες που θα έχει αυτή η ιστορία και αν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Εξάλλου ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή η σταθερότητα της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερης σημασίας από την όποια αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πάντως δεν είναι διόλου απίθανο αφού περάσουν τα μέτρα, ξεμπλοκάρει η δόση και επέλθει ουσιαστική πολιτική ηρεμία, ο Αντ. Σαμαράς να προχωρήσει σε ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές όσον αφορά το κυβερνητικό σχήμα, καθώς η αλήθεια είναι πως ήδη έχει παράπονα από ορισμένους υπουργούς για τους οποίους θεωρεί ότι κατά το τελευταίο διάστημα πρόταξαν το δικό τους πολιτικό συμφέρον βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το εθνικό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου