Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Το πλάνο Σαμαρά για την επίσκεψη Μέρκελ



Την ώρα που θα πλησιάζει το αεροπλάνο της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανκελα Μέρκελ στην Αθήνα, θα ηχούν οι σειρήνες συναγερμού αεροπορικής επίθεσης σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό γιατί την ίδια μέρα στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί η Τακτική Ασκηση Ανευ Στρατευμάτων, που περιλαμβάνει δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Αμυνας σε όλη την επικράτεια. Οι σειρήνες θα ηχήσουν στις 11 το πρωί με σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης.

Οι... καμπάνες θα ηχήσουν αργότερα, μια και οι επόμενες ημέρες, με αφετηρία τη σημερινή σύνοδο
του Eurogroup αλλά κυρίως την αυριανή επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ, θα παραπέμπουν σε σκηνικό «κόλασης». Αν σε αυτό συνυπολογιστεί η χθεσινοβραδυνή διαρροή ότι η τρόικα θα έχει κλείσει το «πακέτο» των μέτρων με την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, πριν δηλαδή από τη Σύνοδο Κορυφής (18 και 19 Οκτωβρίου), ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να εκταμιεύσει μέσα στον Νοέμβριο τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, τότε οι χρόνοι αρχίζουν να πιέζουν ασφυκτικά.
Χθες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε από το πρωί απανωτές συσκέψεις τόσο με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη όσο και με τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσο Βολουδάκη (φαίνεται ότι ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης είναι «κομμένος» από το Μαξίμου), καθώς και με συμβούλους του υπουργού Υγείας, μια και στα τρία υπουργεία έχει πέσει το βάρος στο να φτιάξουν λίστες με περικοπές και διαρθρωτικές αλλαγές.

Το πρόγραμμα της κυρίας Μέρκελ, που θα παραμείνει στη χώρα μας πιθανότατα για έξι ώρες, παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Ὴ, για να είμαστε πιο ακριβείς, διαρρέεται με δόσεις. Χθες, μετά την ώρα άφιξης που επισήμως είναι το μεσημέρι της Τρίτης, προστέθηκε το ραντεβού της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, που έχει προγραμματιστεί να κρατήσει μισή ώρα. Στις δύο έχει ανακοινωθεί συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν σημείο σημείο τόσο οι περικοπές όσο και οι διαρθωτικές αλλαγές που σχεδίασε η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός από τη μεριά του ποντάρει στο μήνυμα στήριξης από την Ανγκελα Μέρκελ επενδύοντας πολιτικά και επικοινωνιακά σε αυτό. Η επίσκεψη αναμένεται να επισφραγίσει τον επώδυνο συμβιβασμό της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς πλέον το σκληρό «πακέτο» θα περιλαμβάνει μέτρα 8,8 δισ. ευρώ για το 2013, που θα προέλθουν από περικοπές. Ως... αντίδωρο, η κυβέρνηση ποντάρει στην αποδέσμευση της δόσης και στην προοπτική της επιμήκυνσης. Η κυρία Μέρκελ στις βαλίτσες της, εκτός από την αναγκαία υποστήριξη στις προσπάθειες του κ. Σαμαρά και παροτρύνσεις για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα συμφωνηθέντα, θα έχει σε ξεχωριστή θέση τις γερμανικές επιδιώξεις για επενδύσεις στη χώρα μας. Θέμα που, από ελληνικής πλευράς, έχει «χρεωθεί» ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου