Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις Τουρκίας με ΡΚΚ Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με την πολιτική πτέρυγα του κουρδικού κινήματος

Οι τελευταίες πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα δείχνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει κατανοήσει ότι «τα μέτρα ασφαλείας» δεν είναι από μόνα τους αρκετά για τον περιορισμό της ακτίνας δράσης του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος. Έχοντας αντιληφθεί αυτή την πραγματικότητα, το τουρκικό κράτος ξεκίνησε επισήμως έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την πολιτική πτέρυγα του κουρδικού κινήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν σήμερα τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, στις αρχές αυτού του μηνός, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμντουλλάχ Γκιουλ συναντήθηκε στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο με μια αντιπροσωπεία της πολιτικής πτέρυγας του αυτονομιστικού
κινήματος. Σε αυτή την συνάντηση, ο Πρόεδρος Γκιουλ ζήτησε από τους Κούρδους πολιτικούς να εστιάσουν την προσοχή τους στις νέες διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν ως απώτερο στόχο την κατάπαυση του πυρός στα νοτιοανατολικά εδάφη της Τουρκίας.

Λίγες ημέρες μετά την συνάντηση του Προέδρου Γκιουλ με την κουρδική αντιπροσωπεία, η ηγεσία του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) συναντήθηκε με μια αντιπροσωπεία του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP). Σε αυτή την συνάντηση, το ΑΚΡ εκπροσωπήθηκε από τον στενό συνεργάτη του Τούρκου Πρωθυπουργού σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, Μαχίρ Ουνάλ.

Σήμερα, το BDP εκπροσωπείται στην τουρκική βουλή με 29 βουλευτές. Το συγκεκριμένο κόμμα το υποστηρίζουν κυρίως οι Κούρδοι και οι σοσιαλιστές της Τουρκίας. Έξι βουλευτές του κόμματος παραμένουν στις τουρκικές φυλακές και δεν μπορούν να ασκήσουν τα βουλευτικά τους καθήκοντα.

Τι λέει το ΡΚΚ; Εφικτή η άμεση λύση του κουρδικού ζητήματος;
Παρά τις νέες προσπάθειες που καταβάλλει η τουρκική πλευρά για το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου διαπραγματεύσεων στο Κουρδικό Ζήτημα, τα τελευταία μηνύματα που έρχονται από την στρατιωτική πτέρυγα του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με επίσημα ανακοινωθέντα του, το αυτονομιστικό κίνημα θέτει τρεις βασικές προϋποθέσεις για την διεξαγωγή των νέων διαπραγματεύσεων: Την άμεση απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ, Αμντουλλάχ Οτζαλάν, την παραμονή του BDP στο τουρκικό κοινοβούλιο και νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και στους Κούρδους αντάρτες.

Μέχρι στιγμής, η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την πρώτη προϋπόθεση του κουρδικού κινήματος. Σε μια περίοδο που ο Πρωθυπουργός Ερντογάν έχει εστιασμένη την προσοχή του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές και στην ενίσχυση της εκλογικής βάσης του κόμματος του, η τουρκική κυβέρνηση αποκλείει την άμεση απελευθέρωση του κ. Οτζαλάν. Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία, οι αναλυτές δεν θεωρούν δεδομένη την παραμονή του BDP στην βουλή καθώς και την έναρξη ενός νέου κύκλου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και στους Κούρδους αντάρτες. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις δημιουργούν πολλά ερωτήματα για το μέλλον της νέας πρωτοβουλίας της τουρκικής κυβέρνησης.
ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου