Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Στη Συρία, οι Κούρδοι του Χαλεπιού εμπλέκονται στη σύγκρουση παρά τη θέληση τους

Jerome Bastion / RFI (Radio France Internationale)


  Χαλέπι, 18 Οκτώβρη, 2012. Απέναντι από τη σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, η σημαία της κουρδικής πολιτοφυλακής στην είσοδο της γειτονιάς Achrafiyeh (από πίσω), που παρέμεινε έξω από τις βιαιότητες.
Μια μεγάλη διαδήλωση πρέπει να πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή 28 Οκτωβρίου στο Καμισλό, στη κύρια πόλη του Αυτόνομου Συριακού Κουρδιστάν (σ.μ, sic!), στη μνήμη των 20 άμαχων θυμάτων από τις επιθέσεις που είχαν ως στόχο την κουρδική γειτονιά Achrafiyeh στα βόρεια του Χαλεπιού:
πρώτα, επίθεση από τις κυβερνητικές δυνάμεις, στη συνέχεια  -και αυτή είναι η έκπληξη- από μια ομάδα που ανήκει στον ελεύθερο συριακό στρατό, που έληξε χθες με θανάσιμη απάντηση. Ο κουρδικός πληθυσμός, ο οποίος προσπαθεί να παραμείνει έξω από την σύγκρουση, βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.
Από τον ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη, Jerome Bastion
Ίσως περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στη Συρία, είναι στη μεγάλη γειτονιά Achrafiyeh με πλειοψηφία Κούρδων, μέχρι τώρα ανέγγιχτη από τον πόλεμο, που η εκεχειρία τερματίστηκε. Για πρώτη φορά από την έναρξη των συγκρούσεων, ο κυβερνητικός στρατός έκανε πρώτα μια βίαιη επιδρομή, σκοτώνοντας 15 άτομα.
Την επόμενη μέρα, μια ομάδα που ισχυρίζεται ότι ανήκει στον ελεύθερο συριακό στρατό πυροβόλησε άτομα που τους ζήταγαν να απομακρυνθούν από αυτή την ήσυχη και ουδέτερη περιοχή και σκότωσε πέντε άτομα.
Η ανταπάντηση των Κούρδων έκανε 19 νεκρούς στις τάξεις των δραστών, καθώς και ένα μεγάλο αριθμό αιχμαλώτων, ενώ μεγάλες παρτίδες όπλων και οχημάτων κατασχέθηκαν.
Σε ανακοίνωση της, η Μονάδα Λαϊκής Άμυνας, η πολιτοφυλακή των Κούρδων, δηλώνει ότι έκανε χρήση του νομίμου δικαιώματος της στην αυτοάμυνα και προειδοποιεί ότι το Achrafiyeh όπως και η γειτονική περιοχή του Σάχη Maksoud, είναι και θα παραμένουν υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της. 
Όμως, όλα δείχνουν ότι αυτές οι περιοχές, μέχρι σήμερα ουδέτερες, θα δυσκολευτούν να μείνουν μακριά από την αντιπαράθεση μεταξύ του στρατού και των ανταρτών, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου