Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Αυτός δεν είναι προϋπολογισμός. Είναι παραλογισμός


Αν κάποιος κάνει «βουτιά» στα νούμερα του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα πάθε μεγάλη πλάκα. Θα μείνει κάγκελο από τις τρομερές εμπνεύσεις που είχαν οι οικονομικοί εγκέφαλοι σε συνδυασμό με τους τροικανούς που συμμάχησαν για να προτείνουν τέτοια μέτρα. Είναι ο απόλυτος παραλογισμός ενός προϋπολογισμού που δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ διότι στηρίζεται σε σαθρές βάσεις.
Για να καταλάβει το παράλογο διαβάστε μόνο αυτό: Φέτος τα έσοδα θα κλείσουν στα 48,9 δις ευρώ, από 51,4 δις ευρώ πέρυσι, δηλαδή έχουμε μια μαύρη τρύπα περίπου 2,5 δις που καλύπτεται με επιπλέον μέτρα.
Ενώ λοιπόν παίρνουμε τα επώδυνα μέτρα προκειμένου, δήθεν να προσαρμοστούμε συμβαίνει το εξής
εντυπωσιακό. Τα έσοδα για το 2013 θα διαμορφωθούν στα 46,7 δις ευρώ, 2,2 δις ευρώ λιγότερα από το 2012 δηλαδή. Αν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα, τα έσοδα θα ήταν στα 49,1 δις ευρώ. Ο λόγος της μείωσης προφανής. Με κουτσουρεμένες μισθούς και συντάξεις και γενικότερα με μειωμένα εισοδήματα και με τόσο μεγάλη ανεργία, οι φόροι που θα καταβληθούν θα είναι λιγότεροι το 2013. Και σ’ αυτά τα νούμερα δεν έχουν προστεθεί οι απώλειες στα ασφαλιστικά ταμεία από τις μειωμένες εισφορές.
Ενώ λοιπόν θα ματώσει η κοινωνία με μέτρα 7,3 δις του χρόνου, αμέσως ξεκινάμε με βάση μια μαύρη τρύπα 2,2 δις ευρώ, επομένως θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα τέτοια εποχή του χρόνου για να κλείσει ο προϋπολογισμός.
Άλλο παράλογο αλλά λογικό για την κυβέρνηση: Από τα μέτρα 7,3 δις ευρώ για την περίφημη αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα προβλέπονται εξοικονομήσεις 438 εκατ. ευρώ.  Άλλα 100 εκατ. από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, 803 εκατ. από την Υγεία, 304 από την Αμυνα, 132 από την Παιδεία και 241 εκατ. από τις ΔΕΚΟ, συνολικά δηλαδή για τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει και να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες προβλέπονται περικοπές ύψους περίπου 2 δις ευρώ. Από προέρχονται τα υπόλοιπα 5 δις; Μόνο από τις δαπάνες για τις συντάξεις κόβονται 3,8 δις, 1,1 από τους μισθούς και 347 εκατ. από τα κοινωνικά επιδόματα.
Πρόκειται για ένα σκληρό και χωρίς όρια σχέδιο διάλυσης της κοινωνίας. Αντί να μαζέψει η κυβέρνηση το μεγάλο κράτος, κλέβει από τις τσέπες μισθωτών και συνταξιούχων.
Άλλο παράλογο; Το σχέδιο προβλέπει κατάργηση του αφορολογήτου για παιδιά και κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων και των επιδομάτων που λαμβάνουν οι τρίτεκνοι για όλους.
Στη θέση τους το ΥΠΟΙΚ προωθεί την καταβολή μηνιαίου επιδόματος ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων ακόμα και για όσους έχουν μόνο ένα παιδί με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Το νέο επίδομα, το οποίο θα είναι της τάξης των 40 ευρώ το μήνα ανά παιδί, θα λαμβάνουν στο σύνολό τους όσους οικογένειες έχουν ετήσιο εισόδημα ως 10.000 ευρώ.
Τα 2/3 του επιδόματος θα λαμβάνουν όσοι έχουν εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και το 1/3 των επιδομάτων όσοι έχουν εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ. Όσοι έχουν έχουν εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω δεν θα λαμβάνουν τίποτα. Δήθεν κοινωνική πολιτική δηλαδή.
Όσο για το αφορολόγητο για τα παιδιά, όποιος έχει μεγάλη οικογένεια θα γίνει ο καλύτερος πελάτης της εφορίας. Καταργείται το πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί (1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 ευρώ για δύο παιδιά κλπ).
Όλα αυτά είναι τα παράλογα. Ποια είναι τα λογικά; Οι προεκλογικές υποσχέσεις ότι δεν θα κοπούν μισθοί και συντάξεις, ότι δεν θα μειωθούν τα επιδόματα, ότι θα ενισχυθούν οι μεγάλες οικογένειες, ότι δε θα θιγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Από το μυαλό της κυβέρνησης δεν πέρασε ποτέ τίποτε άλλο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου