Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

«Η ομερτά (Βενιζέλου) έσπασε»



Τον Ευάγγελο Βενιζέλο έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας ως απολύτως υπεύθυνο για το φιάσκο με τη «λίστα Λαγκάρντ». Χθες από τη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή προσωπική επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο χρησιμοποιώντας μάλιστα όρους μαφίας, όπως «ομερτά» και «γνώριζε τα πάντα για τον φόνο», για να χαρακτηρίσει τη διατήρηση της λίστας στα συρτάρια του κ. Βενιζέλου.

«Ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών είχε παραλάβει τη λίστα και την κρατούσε στο σπίτι του στο συρτάρι. Δεν την παρέδωσε καν στον διάδοχό του, τον κ. Σαχινίδη. Κι όταν πέρσι του έλεγα για ομερτά, χτυπιόταν στα έδρανα και μου ζητούσε να ανακαλέσω. Να όμως γιατί τινάχτηκε σαν
ελατήριο. Διότι η ομερτά ήταν πραγματικότητα για πολλά χρόνια σε αυτήν τη χώρα. Αλλά τώρα η ομερτά άρχισε να σπάει και να καρφώνει ο ένας τον άλλον» είπε ο κ. Τσίπρας εννοώντας προφανώς το «άδειασμα» του κ. Βενιζέλου από τον πρώην γραμματέα του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη, ο οποίος είπε ότι ο κ. Βενιζέλος δεν του είχε δώσει ποτέ εντολή για έρευνα της λίστας.

Ο κ. Τσίπρας έδειξε ωστόσο να ξέρει καλά ποιους μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία περιλαμβάνει η λίστα: «Ποιους επιχειρηματίες από αυτούς που μάζευαν προεκλογικά τους υπαλλήλους τους και του έλεγαν να μην ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τη λίστα; Ποιοι εφοπλιστές από αυτούς που έλεγαν προκλητικά “ας έρθει ο Τσίπρας να μας βρει και να μας φορολογήσει” είναι στη λίστα; Ποιοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης είναι σε αυτήν τη λίστα; Να ξέρουν όμως ότι ερχόμαστε και θα τους φορολογήσουμε».

Αντίθετη άποψη ωστόσο είχε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη, η οποία άφησε υπαινιγμούς ότι στη λίστα βρίσκονται πολλοί δήθεν «αντιμνημονιακοί». «Προσέξτε μη βγουν άλλες λίστες που να έχουν μέσα τους επικεφαλής και τους διαπρύσιους κήρυκες του αντιμνημονιακού αγώνα» είπε η κυρία Βούλτεψη κοιτάζοντας με νόημα τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και υπενθυμίζοντας ότι εκτός από πολιτικός μιλάει και ως δημοσιογράφος.

Τον κ. Βενιζέλο «περιέλαβε» στην ομιλία του και ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, λέγοντας: «Πήρε στο σπίτι του το “στικάκι” λες και δεν περιείχε τα κλεμμένα, δεν περιείχε τα χρήματα που ανακεφαλαιώσατε εσείς για τις τράπεζες για να αγοράσουν το βιος των Ελλήνων. Οσο η κυβέρνηση “προστατεύει” αυτούς που έκλεψαν τον ελληνικό λαό τόσο πιο αναξιόπιστη καθίσταται».

Χθες πάντως η Βουλή αποφάσισε ομόφωνα στη Διάσκεψη των Προέδρων να ζητήσει τη λίστα, με τον πρόεδρο Ευ. Μεϊμαράκη να δηλώνει ότι, μόλις την πάρει, θα τη δημοσιοποιήσει στο σύνολό της. Για τον λόγο αυτόν η Βουλή εξουσιοδότησε σχετικά τον αντιπρόεδρό της Θανάση Νάκο, ο οποίος θα μεταφέρει στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη το σχετικό αίτημα.

Επειτα πάντως από τις καταγγελίες ότι υπήρξαν κενές σελίδες στη λίστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ερώτηση έξι νεοδημοκρατών βουλευτών (Βλάχος, Σταυρογιάννης, Κοντογιάννης, Ορφανός, Κασαπίδης, Σολδάτος), οι οποίοι ζήτησαν να μάθουν από πόσους και ποιους κυβερνητικούς παράγοντες πέρασε η λίστα, θεωρώντας δεδομένο ότι αυτοί έχουν κρατήσει και αντίγραφο.


Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου