Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Επιχειρεί να ρίξει τους τόνους η Άγκυρα Δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει άμεσα την εξουσιοδότηση που πήρε από το κοινοβούλιο.

 Ένα εικοσιτετράωρο μετά το θερμό επεισόδιο στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, το οποίο άφησε πίσω τους πέντε νεκρούς Τούρκους πολίτες, η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει υπό τον έλεγχό της την κρίση στις σχέσεις της με την Δαμασκό.Την στιγμή που το τουρκικό κοινοβούλιο εξουσιοδοτεί την τουρκική κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη των τουρκικών στρατευμάτων στην Βόρεια Συρία, η τουρκική κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στην οικονομία και στις λεπτές διπλωματικές ισορροπίες στην Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες  η τουρκική κυβέρνηση δεν προτίθεται να πραγματοποιήσει άμεση χρήση της εξουσιοδότησης, την οποία έλαβε πριν από λίγες ώρες από την τουρκική εθνοσυνέλευση. Αυτό άλλωστε αφήνει να εννοηθεί και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάϊ, ο οποίος μίλησε στους Τούρκους δημοσιογράφους λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης της τουρκικής βουλής. «Η Συρία παραδέχεται ότι χτύπησε την τουρκική κωμόπολη και ζητά συγγνώμη», τονίζει ο κ. Αταλάϊ, ο οποίος προσθέτει το εξής: «Αυτή η εξουσιοδότηση δεν είναι μια εξουσιοδότηση για την είσοδο της Τουρκίας στον πόλεμο».

Από την Τετάρτη το απόγευμα, η τουρκική πλευρά παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις των δυτικών συμμάχων της, των αραβικών χωρών, του Ιράν και κυρίως της Μόσχας.
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει στην τουρκική κοινωνία και στην διεθνή κοινότητα το μήνυμα ότι «είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών της».

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι συμπεραίνουν ότι μέχρι στιγμής, η τουρκική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου της. Παράλληλα, λαμβάνουν υπόψη τους σημαντικούς παραμέτρους όπως λ.χ. την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, τις επικείμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές και την ισορροπία των δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου