Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η στάση των αρχηγών έφερε αποτέλεσμα

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ύψωσαν ενιαίο μέτωπο σύγκρουσης κατά της αδιαλλαξίας της τρόικας
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ύψωσαν ενιαίο μέτωπο σύγκρουσης κατά της αδιαλλαξίας της τρόικας
Της Κατερίνας Γαλανού και του Δημήτρη Τσιούφου
Η σθεναρή στάση των πολιτικών αρχηγών και το αποφασιστικό μήνυμα που έστειλαν στην τρόικα, ότι τέτοιου είδους απαιτήσεις, κυρίως στα εργασιακά, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές, έφεραν αποτελέσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας είχαν συνεχείς επαφές με τους προϊσταμένους τους σε Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον, μεταφέροντας το κλίμα ρήξης που έτεινε να δημιουργηθεί στην Αθήνα και έλαβαν εντολές να χαμηλώσουν τους τόνους και τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να μην υπάρξει εμπλοκή και μπει σε περιπέτειες η Ελλάδα.
Η αλλαγή της στάσης φάνηκε σχεδόν αμέσως μόλις οι εκπρόσωποι της τρόικας συναντήθηκαν με τον
υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Αμέσως μετά, ο υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με τη σειρά του έσπευσε να ενημερώσει τηλεφωνικά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη για τα νέα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί. Η εξέλιξη αυτή δίνει άλλον αέρα στον πρωθυπουργό, που μεταβαίνει αύριο στις Βρυξέλλες, έχοντας ενισχυμένη τη διαπραγματευτική θέση.
Ρήξη
Το πολιτικό θερμόμετρο είχε ανέβει χθες στην ελληνική πρωτεύουσα, αφού οι συνεχείς και σε πολλές περιπτώσεις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας και κυρίως του ΔΝΤ έφερναν πολύ κοντά τη ρήξη στις σχέσεις κυβέρνησης και τρόικας και φαινόταν πως ο πρωθυπουργός θα πήγαινε στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Την κατάσταση αυτή κλήθηκαν να διαχειριστούν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα στη Βουλή.
Ετσι, μπροστά στη διαφαινόμενη αδιαλλαξία της τρόικας, οι τρεις αρχηγοί ύψωσαν ένα κοινό μέτωπο και ισχυρή αποφασιστικότητα να φτάσουν μέχρι τη σύγκρουση προκειμένου να μην περάσουν οι αξιώσεις των δανειστών. Μάλιστα, ο Φ. Κουβέλης τόνισε πως δεν πρόκειται η ΔΗΜ.ΑΡ. να ψηφίσει τέτοιου είδους μέτρα, ενώ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως οι αλλαγές στα εργασιακά έχουν ολοκληρωθεί και ότι η στάση της τρόικας δημιουργεί σκόπιμη καθυστέρηση.
Η στάση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, προκάλεσε στην Αθήνα βάσιμες υποψίες ότι εξυπηρετεί ευρύτερους σχεδιασμούς του Ταμείου στην εξελισσόμενη σκληρή κόντρα με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Βερολίνο, γεγονός που συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων, που αποφάσισαν το θέμα να τεθεί πλέον στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ε.Ε.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., μετά το τέλος της σύσκεψης, έθεσε πρώτος το θέμα που έχει ανακύψει με τις απαιτήσεις της τρόικας για τις αλλαγές στα εργασιακά και ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί επ' ουδενί να περιληφθούν στο πακέτο η θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού με νόμο, η κατάργηση των τριετιών και η περικοπή των αποζημιώσεων. «Καταλαβαίνω τη θέση σας», ήταν η απάντηση του Αντ. Σαμαρά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελούν και δικές του ενστάσεις τα ζητήματα αυτά.
Στον ίδιο άξονα με τον κ. Κουβέλη κινήθηκε και ο Ευάγγ. Βενιζέλος, λέγοντας πως σε ό,τι αφορά τα εργασιακά «φτάσαμε στο ακραίο όριο» με όσα θεσμοθετήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ρίξει όλο το βάρος του στην πολιτική διαπραγμάτευση και να εξηγήσει στους εταίρους μας ότι η χώρα αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό πρόβλημα κοινωνικής συνοχής, πολιτικής σταθερότητας και δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να εξειδικευτούν, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων των οργάνων της Ένωσης, οι δράσεις και τα μέτρα που πρέπει να υπάρξουν από την πλευρά των δανειστών μας για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου