Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, καταγράφει η Κομισιόν

Η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία, σημειώνει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας έχει αντισταθμιστεί από την αύξηση των τιμών και των μισθών.
 Οπως επισημαίνεται στο σχετικό κεφάλαιο της έκθεσης που αναφέρεται στην Κύπρο, η πρόκληση είναι να διατηρήσει και να αυξήσει τις εξαγωγές, έτσι ώστε να διατηρηθεί το ισοζύγιο
τρεχουσών συναλλαγών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το σύστημα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών και των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής βιομηχανίας.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να εκσυγχρονίσει το σύστημα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα την αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ μακροπρόθεσμα η ανακάλυψη του φυσικού αερίου μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για να δημιουργήσει ένα πιο διαφοροποιημένο ενεργειακό σύστημα, αναφέρει η έκθεση.
Η κίνηση προς την κατεύθυνση της έντασης γνώσης και της υψηλής ανάπτυξης της οικονομίας θα επωφεληθεί από τη βελτίωση της έρευνας και της καινοτομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου