Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

«Επικίνδυνη ο τεμαχισμός της δόσης»!



Πλήρης επιβεβαίωση του αποκαλυπτικού διαλόγου που δημοσίευσε η «κυριακάτικη δημοκρατία» και είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ήρθε χθες. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην «Καθημερινή» επισήμανε ότι έχει διαμηνύσει ότι μια τμηματική καταβολή της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη και, εάν δεν την πάρουμε, οι συνέπειες θα είναι δραματικές.

Παράλληλα τόνισε ότι είναι ρεαλιστικό το σενάριο αν πάρουμε τη δόση και ότι η κυβέρνηση κάνει
ό,τι χρειάζεται και αυτό αναγνωρίζεται πλήρως.

Αναφερόμενος στο πότε θα πάνε προς ψήφιση τα νέα μέτρα στη Βουλή, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι «στις 18 (σ.σ.: Οκτωβρίου) έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής. Μέχρι τότε θα έχουν γίνει δυο πράγματα: Πρώτον, θα έχουμε πλήρως ολοκληρώσει τη συμφωνία για τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση. Και, δεύτερον, κατά πάσα πιθανότητα θα έχει ξεπεραστεί η φανερή πια διαφορά εκτιμήσεων μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το πώς θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Επειτα από αυτό είναι θέμα ημερών για να ψηφιστεί η νέα συμφωνία από τη Βουλή, ώστε αμέσως μετά να προχωρήσει η εκταμίευση».

Σε ερώτηση τι θα κάνει για να υπερκεράσει τα εμπόδια στελεχών της κυβέρνησης που δεν δέχονται τις διαρθρωτικές αλλαγές, ο πρωθυπουργός απαντά: «Είμαστε στη στιγμή της αλήθειας! Ο,τι πρέπει να γίνει γίνεται. Κι ο καθένας κάνει αυτό που του αντιστοιχεί. Αλλωστε, σε αυτά δεν κάνω “εκπτώσεις”. Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για καμία καθυστέρηση. Από κανέναν. Και για κανέναν λόγο...» προσθέτει ο κ. Σαμαράς.

Αναφερόμενος στο μέτρο της διαθεσιμότητας των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα αφορούν άτομα που δεν έχουν περάσει από ΑΣΕΠ, θα προέρχονται από κατάργηση οργανικών θέσεων, από επίορκους και από κείνους που έχουν δηλώσει... ακατάλληλοι και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να υπερχρεωνόμαστε, να κόβουμε μισθούς και συντάξεις, ενώ κρατάμε υπεράριθμους και ακατάλληλους στο Δημόσιο, τη στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα έχει εκτοξευθεί η ανεργία. Αυτό το “σπυρί” έπρεπε πια να σπάσει».

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα διέρχεται τον τελευταίο κάβο και έστειλε μήνυμα και στον Αλέξη Τσίπρα. «Κάποτε ο λαϊκισμός απέδιδε. Τώρα διαλύει και τη χώρα και τα κόμματα που τον πυροδοτούν. Και κάτι ακόμα: ο εξτρεμισμός εκτρέφει τον αντίθετο εξτρεμισμό».


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου