Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Ενταση για τη λίστα στη Βουλή

Επί έξι ώρες κατέθετε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ»
Ενταση και έντονες αντιπαραθέσεις που ξεπέρασαν τις δύο ώρες με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τι είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για Γ. Διώτη και Γ. Παπακωνσταντίνου
Επί έξι ώρες κατέθετε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ»
Μέσα σε ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο κλίμα, με έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις, κυρίως μεταξύ του Ευ. Βενιζέλου και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου (οι ερωταπαντήσεις μεταξύ των δύο ξεπέρασαν τις δύο ώρες), αλλά και άλλων βουλευτών, ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ η 6ωρη κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη «διαδρομή» της «λίστας Λαγκάρντ».
Οι έντονοι διάλογοι με εκατέρωθεν βολές χαρακτήρισαν τη δίωρη αντιπαράθεση μεταξύ του Ευ.
Βενιζέλου και της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία μόνο στην πρωτολογία της έκανε ερωτήσεις διάρκειας 26 λεπτών. Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος στην κορύφωση της έντασης.
Νεράντζης: Κύριε Βενιζέλε, μην απαντάτε στην κ. Κωνσταντοπούλου με μορφή ερώτησης. Την ερεθίζετε...
Κωνσταντοπούλου: Λυπάμαι γι' αυτό που είπατε, κύριε πρόεδρε, δεν το περίμενα από εσάς.
Βενιζέλος: Κύριε Νεράντζη, γνωρίζω ότι είστε δεινός ρήτορας και ειδικεύεστε στους επικήδειους...
Κωνσταντοπούλου: Κύριε Βενιζέλε, έχετε καταστρέψει τη χώρα, δεν δικαιούστε να χτυπάτε το χέρι στο τραπέζι.
Βενιζέλος: Σας παρακαλώ, κυρία μου, για θέματα πολιτικής θα μιλήσω με τον κ. Τσίπρα σε άλλο forum και όχι μαζί σας...
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην κατάθεσή του άφησε αιχμές κατά του Γ. Διώτη, αλλά και του προκατόχου του στο υπ. Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν γνωρίζω αν στον κ. Διώτη δόθηκε (από τον προκάτοχό του, Γ. Παπακωνσταντίνου) το αρχικό υλικό ή αντίγραφο, ούτε μπορεί εκείνος (ο Γ. Διώτης) να το γνωρίζει», ωστόσο λίγο αργότερα υποστήριξε πως «ένα ψηφιακό υλικό που είναι προϊόν υποκλοπής είναι πιθανό να έχει υποστεί αλλοιώσεις, από αυτόν που το υπέκλεπτε, από διάφορες υπηρεσίες που διαμεσολάβησαν».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε πως επικοινώνησε πρόσφατα τηλεφωνικά με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος και του είπε ότι «τα ονόματα που εντόπισε και έστειλε στο ΣΔΟΕ (10 κατά τον πρώην ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ που τα έλαβε, 20 κατά τον πρώην υπουργό) υπερκαλύπτουν τα 2/3 του συνολικού ποσού της «λίστας Λαγκάρντ», η οποία υπολογίζεται στο ποσό των 1,9 δισ. δολαρίων ή 1,5 δισ. ευρώ».
Σημείωσε ακόμη ότι μεταξύ των ενδεικτικών στοιχείων της λίστας που του είχε δώσει ο κ. Διώτης σε έγγραφη μορφή -προκειμένου να λάβει γνώση για τη μορφή του- «ήταν ονόματα που έδειχναν ότι πρόκειται για Ελληνες εβραϊκής καταγωγής».
Πυρά
Ο ίδιος έστρεψε τα πυρά του στον πρώην ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Γ. Διώτη. Σχολιάζοντας την αναφορά του τελευταίου ότι αν είχε εντολή από τον κ. Βενιζέλο να ερευνήσει τη λίστα, τότε θα το έπραττε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως «την εντολή για έρευνα την είχε λάβει (σ.σ.: ο κ. Διώτης) διά της αποστολής του αρχείου».
«Eχεις αφορμή για έρευνα, όπως από μια καταγγελία που γίνεται στην υπηρεσία σου», φέρεται να είπε ο κ. Βενιζέλος στον άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, όταν εκείνος τον ενημέρωσε ότι το επίμαχο ψηφιακό υλικό είναι παράνομο προϊόν υπεξαγωγής και ως εκ τούτου δεν είναι νόμιμο αποδεικτικό μέσο.
Hταν άλλωστε ένα νομικό σκεπτικό, το οποίο ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών, τότε, είχε αποδεχθεί. «Μπορούσαμε να συνεννοηθούμε πολύ γρήγορα ως νομικοί», είπε χαρακτηριστικά για την ενημέρωσή του από τον κ. Διώτη, όταν τον Ιούνιο του 2011 πήγε να του παραδώσει το USB που είχε λάβει από τον κ. Παπακωνσταντίνου την άνοιξη του 2010, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ή περί τα τέλη του 2010, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Νωρίτερα, αναφερόμενος στον κ. Παπακωνσταντίνου και στον κ. Διώτη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «τον Αύγουστο του 2011, όταν ενημερώθηκα από τον Διώτη, είχαν περάσει ήδη 16 μήνες από τότε που δόθηκε το υλικό επισήμως και είναι προφανές ότι σε ένα τέτοιο διάστημα μπορούν να αντληθούν όλες οι επίσημες πληροφορίες πριν τη δική μου ενημέρωση».
Για το στικάκι
«Δεν άνοιξα ποτέ το αρχείο»
Ο ΕΥ. Βενιζέλος, χαρακτήρισε «μέγα λάθος» τη διαβίβαση του υλικού από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Στ. Στασινόπουλο, στις εισαγγελικές αρχές.
«Αν τα στοιχεία είχαν παραμείνει στα χέρια του ΣΔΟΕ, τότε μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα είχαν φτάσει στη Βουλή. Ομως η αποστολή των στοιχείων στον εισαγγελέα ανάγει το θέμα στο ποινικό επίπεδο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε κατηγορηματικά ότι δεν κοίταξε το ηλεκτρονικό αρχείο που του παραδόθηκε από τον κ. Διώτη: «Δεν το άνοιξα ποτέ το αρχείο αυτό και συνιστά προσβολή προς το πρόσωπό μου η απαξιωτική αμφισβήτηση των λεγομένων μου», είπε φανερά ενοχλημένος από τη στάση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Το USB
Οπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, το επίμαχο USB βρισκόταν «μέσα σε ένα κουτί με σωρεία άλλων ηλεκτρονικών συσκευών» και το εντόπισε ψάχνοντας για να το στείλει «εκεί που έπρεπε», όπως τόνισε, δηλαδή στον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά.
Μάλιστα ανέφερε πως, όταν του παρέδωσε ο κ. Διώτης το υλικό, του έδωσε και δύο σελίδες εκτυπωμένες, τις οποίες δεν κράτησε: «Θεωρώ ότι είχε τυπώσει τις δύο πρώτες σελίδες, τυχαία ονόματα χωρίς κανένα ενδιαφέρον, χωρίς ποσά», είπε.
Επεισόδιο για το σημείωμα
«Είστε απεριόριστη»
Σε άλλο σημείο, όταν ένας υπάλληλος της Βουλής έδωσε στον κ. Βενιζέλο ένα σημείωμα, σημειώθηκε νέο έντονο επεισόδιο.
Κωνσταντοπούλου: Κύριε Νεράντζη, έχετε μετατρέψει την Επιτροπή σε αίθουσα προστασίας του κ. Βενιζέλου. Είδα πως πήρατε ένα σημείωμα τώρα (απευθυνόμενη στον Ευ. Βενιζέλο). Θέλετε να προσθέσετε κάτι κ. Βενιζέλε...
Βενιζέλος: Κυρία μου, επιτέλους είναι προσωπικό... Μου θυμίζει την υποχρέωσή μου να πάρω ένα φάρμακο! Επιτέλους, υπάρχει και ένα θέμα κοινοβουλευτικής αισθητικής. Η κ. Κωνσταντοπούλου θεωρεί ότι η Επιτροπή είναι όχημα για να μου κάνει προσωπικές επιθέσεις με άθλιες προσβολές και υπαινιγμούς...
Νεράντζης: Οφείλετε, κ. Κωνσταντοπούλου, να σεβαστείτε την Επιτροπή. Δεν προσπαθώ να σας περιορίσω, άλλωστε είστε απεριόριστη...
Με τη λήξη της συνεδρίασης, ο Ευ. Βενιζέλος αποχώρησε από την αίθουσα και επέστρεψε έπειτα από λίγα λεπτά (είχε ξεχάσει την τσάντα του). Εδειξε μάλιστα στον Τ. Νεράντζη το σημείωμα που του υπενθύμιζε να πάρει το χάπι για την πίεσή του, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να λέει ότι αυτό ήταν άλλο σημείωμα.
ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ - ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
«Ανίκανος... Υπέργηρος»
Ενταση όμως υπήρξε και μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Τ. Νεράντζη και του Απ. Κακλαμάνη, η οποία παρά λίγο να οδηγήσει και στη διακοπή των εργασιών. Αφορμή υπήρξε η κατάχρηση χρόνου από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Κακλαμάνης: «Μας ταλαιπωρείτε, γιατί είστε ανίκανος να κάνετε τη δουλειά σας ως πρόεδρος.
Νεράντζης: Ανακαλέστε, γιατί θα αποχωρήσω.
Κακλαμάνης: Αποχωρήστε μπας και κάνει άλλος καλύτερα τη δουλειά σας. Σεβαστείτε τον ρόλο σας. Είστε ανίκανος, είναι φανερό.
Νεράντζης: Και εσείς είστε υπέργηρος!
Γιώργος Πίκουλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου