Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΕΦΕΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Μπλόκαρε» την έκδοση 53χρονου πολιτικού πρόσφυγα στην Τουρκία

Απέρριψε χτες το Εφετείο Θεσσαλονίκης το αίτημα για την έκδοση του 53χρονου Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα Nevzat Kalayci. Ο 53χρονος, ο οποίος είχε συλληφθεί και προφυλακίστηκε για τη φονική έκρηξη στο διαμέρισμα της Τριανδρίας, απαλλάχτηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά στη συνέχεια ξανασυνελήφθη με «ερυθρά αγγελία» της Ιντερπόλ, διότι οι τουρκικές αρχές τον κατηγορούν για συμμετοχή στο Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (DHKP-C), που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τη γειτονική χώρα και έχει κηρυχθεί παράνομη. Ωστόσο το δικαστήριο τελικά απέρριψε το αίτημα για την έκδοσή του, κάνοντας δεκτούς τους ισχυρισμούς του 53χρονου.

Οι συνήγοροι του 53χρονου υποστήριξαν ότι ο φάκελος που διαβίβασαν οι τουρκικές αρχές είναι ελλιπής, ότι ο πελάτης βρίσκεται σε διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου, ενώ επισήμαναν ότι διώκεται για πολιτικούς λόγους και ότι σε περίπτωση που επιστρέψει στην Τουρκία κινδυνεύει με βασανιστήρια. Ο 53χρονος αναφέρει ότι έχει φυλακιστεί στην Τουρκία για την πολιτική του δράση, ενώ δεν αποδέχεται τις κατηγορίες που του αποδίδουν οι τουρκικές αρχές.

Στο διαβιβαστικό της Ιντερπόλ που έχει φτάσει στις ελληνικές δικαστικές αρχές, αναφέρεται ότι ο 53χρονος συμμετείχε σε παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (DHKP-C), που έλαβαν χώρα το διάστημα από τον Ιανουάριο του 1993 έως και τον ίδιο μήνα του 1996 στην περιοχή της Σμύρνης. Ο 53χρονος είναι ενεργό μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα Κρατουμένων σε Τουρκία και Κουρδιστάν και είχε συλληφθεί στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου για την έκρηξη που σημειώθηκε σε διαμέρισμα της Τριανδρίας, όπου έχασε τη ζωή του ένας 32χρονος Κούρδος. Ωστόσο το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο σε βάρος του και αποφάσισε στη συνέχεια την αποφυλάκισή του. Στο διαμέρισμα στην Τριανδρία μετά την έκρηξη είχε βρεθεί βαρύς οπλισμός.
Β. Κ.-http://www.agelioforos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου