Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΠΓΔΜ: Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές, τον Μάρτιο του 2013, ζήτησε ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι

Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ταυτόχρονα με τις δημοτικές εκλογές, τον Μάρτιο του 2013, ζήτησε ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, στη μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση που πραγματοποίησε το κόμμα του την Κυριακή το βράδυ, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Παράλληλα, ο κ.Τσερβένκοφσκι άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ότι διαπραγματεύεται το όνομα της χώρας με αντάλλαγμα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, τον προσεχή Δεκέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ζητώντας και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το όνομα, ταυτόχρονα με τις εκλογές.
«'Αντε Νίκολα, τον Μάρτιο, μαζί με τις δημοτικές, να πάμε και σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για

να γίνει σαφές ποιον δρόμο θα ακολουθήσει η χώρα και για να αποφασίσει ο λαός ποια Μακεδονία θέλει: τη δική σου ή τη δική μας. Αν πάλι συμφωνήσεις να αλλάξεις το όνομα της χώρας και τον Δεκέμβριο λάβουμε ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τότε εκπλήρωσε την υπόσχεσή σου προς το λαό και τον Μάρτιο ας διεξαχθεί δημοψήφισμα και για το όνομα», ανέφερε ο κ.Τσερβένκοφσκι, απευθυνόμενος προς τον κ.Γκρούεφσκι.

Μιλώντας σε πάνω από 40.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης (για πάνω από 70.000 έκανε λόγο το SDSM), ο κ.Τσερβένκοφσκι κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι ως υπεύθυνη για τη δεινή, όπως τη χαρακτήρισε, οικονομική κατάσταση στην ΠΓΔΜ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι ότι μετέτρεψε τη χώρα σε «πρωταθλήτρια» της ανεργίας και της φτώχειας στην Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ.Γκρούεφσκι ότι εγκαθίδρυσε ολοκληρωτικό καθεστώς στη χώρα, διώκοντας και φυλακίζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους, εκφοβίζοντας τον λαό για να μην διαμαρτύρεται και ελέγχοντας πλήρως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα συνδικάτα και τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες. Το SDSM, με τη μεγάλη συγκέντρωση στα Σκόπια, ολοκλήρωσε τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιεί από τον Ιούνιο σε αρκετές πόλεις της χώρας, στις οποίες παρουσιάζει και τους υποψήφιους δημάρχους του για τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2013.

Στη συγκέντρωση, στα Σκόπια, παρουσιάστηκαν τόσο ο υποψήφιος του SDSM και των συνεργαζομένων με αυτό μικρότερων κομμάτων για τον δήμο των Σκοπίων, όσο και οι υποψήφιοι στους περιφερειακούς δήμους των Σκοπίων.

Ο υποψήφιος της σλαβομακεδονικής αντιπολίτευσης για το δήμο των Σκοπίων θα είναι ο Γιάνι Μακραντούλι βουλευτής του SDSM, ο οποίος εκλέγεται στα Μπίτολα (Μοναστήρι).

Ωστόσο, η εκτίμηση του συνόλου σχεδόν του Τύπου των Σκοπίων είναι ότι ο Γ.Μακραντούλι δεν θα έχει καμία τύχη απέναντι στον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Ν.Γκρούεφσκι.

Το VMRO-DPMNE δεν έχει ανοίξει ακόμη τα «χαρτιά» του σχετικά με τους υποψήφιους που θα υποστηρίξει στις δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο του 2013. Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι θα επιλέξει και πάλι ως υποψήφιό του για το δήμο των Σκοπίων τον σημερινό δήμαρχο της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ Κότσε Τραγιάνοφσκι, ο οποίος, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, προβάλλει ως «φαβορί» για να κερδίσει, γι΄ακόμη μία φορά.

Εξάλλου, το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι, διέκοψε, το Σάββατο, τη συνεργασία του με το SDSM για τις δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔM.

H συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει τον περασμένο Ιούνιο οι κ.κ.

Τσερβένκοφσκι και Θάτσι, προέβλεπε ότι εκεί που εκλέγεται Σλαβομακεδόνας δήμαρχος, το DPA θα υποστήριζε τον υποψήφιο του SDSM, ενώ στους δήμους όπου επικρατεί πληθυσμιακά το αλβανικό στοιχείο, το SDSM θα υποστήριζε τον υποψήφιο του DPA.

Ωστόσο, το DPA ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία αυτή, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, το SDSM έχει αντιρρήσεις να υποστηρίξει τους υποψηφίους του DPA στους δήμους Στρούγκα και Κίτσεβο, στους οποίους πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός και προσανατολίζεται σε συμμαχίες με άλλες δυνάμεις.


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου