Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ατζέντα 2.000 προσλήψεων για μονίμους στο Δημόσιο

Ανοίγει τον δρόμο η συμφωνία με την τρόικα
Ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις διοριστέων τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2016, από το κύμα μαζικής φυγής που καταγράφεται στο Δημόσιο. Οπως ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του ο αρμόδιος υπουργός Αν. Μανιτάκης, οι αποχωρήσεις το 2012 εκτιμώνται ότι θα φτάσουν τις 40.000, ενώ τα επόμενα δύο χρόνια θα αποχωρήσουν με το πρόγραμμα της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης περίπου 35.000 υπάλληλοι.
Η συμφωνία με την τρόικα θα ανοίξει τον δρόμο για νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο. Ο προγραμματισμός θα γίνει παράλληλα με την κατάρτιση του προϋπολογισμού (το πρόσχέδιό του θα κατατεθε
Η συμφωνία με την τρόικα θα ανοίξει τον δρόμο για νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δημόσιο. Ο προγραμματισμός θα γίνει παράλληλα με την κατάρτιση του προϋπολογισμού (το πρόσχέδιό του θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου) με βάση την αναλογία 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις. Οι περισσότερες θα γίνουν από τη δεξαμενή διοριστέων του ΑΣΕΠ, ενώ θα χρειαστεί να καλυφθούν με διαγωνισμούς θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού
Με βάση μόνο τις 75.000 αποχωρήσεις και την αναλογία 1:5 θα μπορούν να πραγματοποιηθούν τα επόμενα χρόνια περίπου 15.000 προσλήψεις. Ακόμα και στην περίπτωση που η αναλογία θα αυξηθεί
σε 1:10, τότε θα μπορούν να πραγματοποιηθούν 7.500 προσλήψεις στο Δημόσιο, όπου προτεραιότητα θα έχουν οι επιτυχόντες σε διαγωνισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και έχουν "παγώσει" οι διαδικασίες πρόσληψής τους.
Με δεδομένο ότι θα αποχωρήσουν 40.000 υπάλληλοι από το Δημόσιο το 2012 υπάρχουν δύο σενάρια για τις προσλήψεις την επόμενη χρονιά: το πρώτο αφορά την εφαρμογή της αναλογίας 1:5, οπότε θα προσληφθούν περίπου 8.000 υπάλληλοι. Το δεύτερο αφορά την εφαρμογή της αναλογίας 1:10, οπότε θα μπορούν να προσληφθούν 4.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 2.000 θα είναι νέες προσλήψεις και οι υπόλοιποι 2.000 θα αφορούν τους επιτυχόντες σε παλαιότερους διαγωνισμούς.
Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι από το 2013, με τη σύσταση των νέων οργανογραμμάτων στο Δημόσιο θα καταγραφούν ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό, όπου θα προταχθούν οι επιτυχόντες παλαιοτέρων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην "ουρά" για πρόσληψη στο Δημόσιο βρίσκονται περίπου 7.557 διοριστέοι όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης έδωσε αισιόδοξες προοπτικές για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού το 2013
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης έδωσε αισιόδοξες προοπτικές για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού το 2013
Η μεγαλύτερη κατηγορία είναι των επιτυχόντων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ των οποίων τα οριστικά αποτελέσματα έχουν ανακοινωθεί από το 2010 και αριθμούν 4.207 άτομα. Επίσης αναμένουν την πρόσληψή τους 659 διοριστέοι στους ΟΤΑ. Υπολογίζονται επίσης 1.000 άτομα που ανήκουν στην κατηγορία του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΕΙ και ΤΕΙ και έχουν επιλεγεί από τις διαδικασίες που προβλέπονται για τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ατζέντα 2.000 προσλήψεων για μονίμους στο Δημόσιο
Εξειδικευμένο προσωπικό
Η διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και στους εποπτευόμενους οργανισμούς, παρά το γεγονός ότι θα περικοπούν αισθητά οι οργανικές μονάδες μέχρι και 50%, αναμένεται να καταγράψουν την ανάγκη απασχόλησης στο Δημόσιο εξειδικευμένου προσωπικού με υψηλά προσόντα. Για τη λειτουργία του επιτελικού κράτους θα αξιοποιηθούν οι διοριστέοι Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, των οποίων οι διορισμοί θα προταχθούν σε σχέση με τους υπόλοιπους διοριστέους.
Από τον Πίνακα που καταγράφεται ο αριθμός των "παγωμένων" προσλήψεων από την κατηγορία των διορισμών βάσει ειδικών διατάξεων και λόγω αναπηρίας έχουν ενεργοποιηθεί από τις αρχές του χρόνου οι μισές προσλήψεις (περίπου 1.000) σε όλη την επικράτεια.
Παράλληλα έχουν υλοποιηθεί οι προσλήψεις των ένστολων από τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Στο επίκεντρο των μελλοντικών προσλήψεων θα τεθούν από το 2013 αρχικά οι διοριστέοι Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης που έχουν πετύχει σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου