Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Επιμένει η τρόικα στις απολύσεις 15,000 δημοσίων υπαλλήλων



Την άμεση απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων επανέφερε χθες η τρόικα, στη συνάντηση που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, καθώς πίστευε, όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε διαβεβαιώσει και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ότι είχε απομακρυνθεί αυτό το ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι στενοί συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης έλεγαν πριν από λίγες μέρες ότι η τρόικα φαίνεται να δέχεται το μέτρο της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης, δηλαδή της
πρόωρης οικειοθελούς συνταξιοδότησης, με εξαγορά πλασματικών χρόνων υπηρεσίας, 35.000-40.000 υπαλλήλων αντί των απολύσεων.

Η πρόταση αυτή, την οποία είχε θέσει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην τρόικα, στηριζόταν στην αρχική θέση του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη, ο οποίος σε όλους τους τόνους είχε προειδοποιήσει, απειλώντας μάλιστα και με παραίτηση από την κυβέρνηση, ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, βεβαιώνοντας παράλληλα ότι το προσωπικό του Δημοσίου θα μειωθεί κατά ένα τρίτο έως το 2015 δίχως απολύσεις.

Ειδικότερα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπως ανέλυσε χθες στην τρόικα ο κ. Μανιτάκης, υπολογίζει ότι η μείωση των μισθοδοτούμενων στο Δημόσιο έως το 2015, με φυσιολογικές αποχωρήσεις βάσει του ισχύοντος κανόνα «1 προς 5» για τον στενό δημόσιο τομέα, ανέρχεται σε 154.000 (με υπαλλήλους Stage) και χωρίς να υπολογίζεται η μείωση που επέρχεται από τις ΔΕΚΟ.

Το υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, επιβεβαιώνει ότι οι προβλεπόμενες αποχωρήσεις θα είναι αυξημένες κατά 30.000, αριθμό που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανεβάζει σε 40.000. Συνεπώς προκύπτει η δυνατότητα 8.000 προσλήψεων με βάση τον κανόνα «1 προς 5» και το καθαρό «όφελος» είναι 32.000 αποχωρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό στηρίζεται και το μέτρο της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης που προτείνει πλέον το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντί των απολύσεων. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, στόχος του υπουργείου είναι οι υπάλληλοι αυτοί να είναι κυρίως υποχρεωτικής και μέσης εκπαίδευσης, ώστε να μη στερηθεί η διοίκηση στελέχη ανώτερης εκπαίδευσης, και με εξαίρεση υγείας και παιδείας. Εάν συνυπολογιστεί η πρόταση, σημειώνει η ηγεσία του υπουργείου, τότε η δέσμευση για μείωση του προσωπικού του Δημοσίου κατά 150.000 έως το 2015 όχι μόνο θα επιτευχθεί, αλλά θα υπερκαλυφθεί, καθώς διασφαλίζεται ένα σημαντικό «μαξιλάρι» έως και 65.000-70.000 αποχωρήσεων επιπλέον του στόχου.

Εάν συνυπολογιστούν δε οι αποχωρήσεις που έχουν λάβει ήδη χώρα εντός του 2010 (περίπου 80.000-90.000), προκύπτει ότι έως το 2015 θα απασχολούνται στο Δημόσιο λιγότεροι από 600.000 εργαζόμενοι, συνεπώς το μέγεθος του Δημοσίου θα έχει μειωθεί περίπου κατά το ένα τρίτο.


Μ.Β.Λαζαρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου